Bohumil Trampota: Evropě se nedařilo tak jako za mořem

Bohumil Trampota: Evropě se nedařilo tak jako za mořem

Z makrodat byla velmi důležitá data z US trhu práce, která dopadla o poznání lépe než se čekalo. Trh práce v dobré kondici znamená inflační tlaky, na které může Fed reagovat další utahováním měnové politiky. Což pro akciové trhy není úplně pozitivní zpráva.

 

 

 

Pozitivně překvapila průmyslová výroba v Německu

ČNB podle očekávání nechala na své zasedání úrokové sazby beze změny na 7,0 %. Ale Bank of England přistoupila k jejich zvýšení o 0,50 % na 1,75 %.

Americký trh

Výsledková sezóna je v plném proudu a lepší korporátní výsledky akciovým trhům pomáhají. Hlavní index S&P500 za první čtyři dny obchodování (Po-Čt) posílil o +0,52 % (4 151,94b.). Dnes otevírá trh půl procenta v mínusu ale pak rychle tuto ztrátu alespoň částečně eliminoval. Pokud tento sentiment vydrží bude to znamenat za celý týden mírné zhodnocení a třetí růstový týden v řadě.

Evropské akciové trhy

Evropské akcie dnes prakticky od začátku klesaly. Index STOXX Europe 600 dnes krátce před koncem obchodování ztrácí 0,4 % (437,10 CZK). Za celý týden to indikuje ztrátu kolem 0,3 %.

Pražská burza

Pátek

Přesto, že burza otevřela dnes asi půl procenta v plusu, po většinu dne se ale obchodovala kolem nuly a uzavřela mírně nad včerejším závěrem. Index PX dnes přidal +0,14 % (1 233,58 b.).

Bez podstatných zpráv se dnes v Praze obchodovalo podobně jako na okolních burzách. Zhruba polovina jmen na pražské burze dnes posílila. Nejlepší byla Pilulka, která přidala +1,94 % (1 050 CZK). Následovala Erste (+1,41 %, 619 CZK), Philip Morris ČR (+1,09 %, 16 700 CZK) a Komerční banka (+0,65 %, 618 CZK). Obě zmíněné banky pravděpodobně stále podporovaly lepší kvartální výsledky zveřejněné na začátku týdne.

Moneta (-0,85 %, 82 CZK), Kofola (-0,70 %, 285 CZK) a ČEZ (-0,67 %, 1 038 CZK) uzavíraly dnes startovní pole. Obchodování s akciemi ČEZu bude s největší pravděpodobností volatilní vzhledem k výhledu na speciální daň a diskusi o ní. Kofola ztratila až v samém závěru obchodování.

Pražská burza

Týdenní výkon

Burza jako celek skončila tento týden na nule. Hlavní index PX lehce se zastavil na 1 233,58 bodech (0,0 % t/t).

Jednoznačným vítězem se tyto týden stal Avast, který vyskočil o +43,63 % (200 CZK). Stalo se tak po informaci, že britský regulátor předběžně schválil převzetí Nortonem. Akcie Avastu v předchozích týdnech a měsících padaly vzhledem k stále chybějícímu schválení. Nyní propad více než eliminovaly a jejich cena je na historických maximech. Po silných výsledcích zveřejněných na konci minulého týdne akcie Monety přidaly slušných +2,24 % (82 CZK). Zahanbit se nenechala ani Komerční banka (+1,64 %, 618 CZK) a Erste (+1,14 %, 619 CZK). Komerční banka kromě pondělí každý den rostla. Pomohly tomu samozřejmě kvartální výsledky zveřejněné ve středu, které se v meziročním srovnání podstatně zlepšily.

Mezi poražené se zařadil pouze ČEZ, Colt a Kofola, která ztratila až v samém závěru pátečního obchodování. Na výkonu naší energetické jedničky se podepsaly diskuse o uvažované speciální dani. Po čtyřech rostoucích týdenních seancích tentokrát investoři vybírali zisky. ČEZ v tomto týdnu ztratil 5,03 % (1 038 CZK). Kofola odepsala 1,04 % (285 CZK) a Colt (-0,18 %, 540 CZK) beze zpráv mírně oslabuje již třetím týden v řadě.

Podstatné kurzotvorné zprávy z pražské burzy

Čtvrtletní výsledky reportovala Erste Group (pondělí) a také Komerční banka (středa).

Výsledky Erste překonaly konsensus trhu a v meziročním srovnání vzrostly o 10 % na provozní úrovni a o 20 % na čistém zisku.

Komerční bance rostlo hospodaření na provozním i čistém zisku o více jak 50 %.

Avast: Regulátor ve Velké Británii předběžně schválil převzetí Avastu Nortonem. To je věc se kterou jsme počítali. Prakticky v každém komentáři jsme upozorňovali na velký potenciál růstu akcií Avastu, který během „čekání“ na rozhodnutí výrazně klesl. Výsledkem nebo reakcí trhu bezprostředně po rozhodnutí bylo +40 %. Konečné rozhodnutí se čeká 8. září a hned 9. září se akcie budou naposledy obchodovat na burze.

ČEZ: Politické komentáře týkající se speciální daně se stupňují. Její zavedení je vysoce pravděpodobné. To má samozřejmě negativní vliv na cenu akcií na burze. Politická rétorika týkající se této problematiky bude i nadále masírovat cenu akcií ČEZu.

Na měnovém zasedání ČNB nechala bankovní rada sazby beze změny na 7,0 %.

Co se dá čekat příští týden?

V úterý pokračuje výsledková sezona a po bankách představí svá kvartální čísla ČEZ. Vysoké ceny elektřiny jsou za meziročním růstem.

Zdroj informací

Bohumil Trampota, Ekonomický a strategický výzkum, Komerční banka, a.s.

Datum

5. srpna 2022

Sociální sítě NejBusiness.cz

Doporučujeme

Přihlášení

Přihlášení
E-mail:
Heslo:

Reklama

Page generated in 1.1815 seconds.
Redakční systém teal.cz naprogramoval Vítězslav Dostál