Martin Gürtler: Sazby ČNB beze změny, ale co bude dál?

Martin Gürtler: Sazby ČNB beze změny, ale co bude dál?

Nová bankovní rada ČNB v čele s guvernérem Michlem na svém prvním měnověpolitickém zasedání rozhodla o ponechání úrokových sazeb na současné úrovni. Základní repo sazba tak zůstává na 7 %. Toto rozhodnutí není s ohledem na předchozí vyjádření čelních představitelů ČNB nijak překvapivé. Počítala s ním jak naše prognóza, tak i investoři na finančním trhu. Analytici na druhou stranu v průměru čekali zvýšení o čtvrt procentního bodu.

Pozornost se nyní upírá na následnou tiskovou konferenci. Guvernér Michl by měl říci, jaké kroky od nové bankovní rady můžeme v následujících měsících čekat. Zatím totiž na finančním trhu a u široké veřejnosti převládá velká nejistota. Ani více než měsíc poté, co se nová bankovní rada ujala žezla, totiž nevíme, co s měnovou politikou chystá. Dosavadní vyjádření centrální bankéřů nic určitého v tomto ohledu nepřinesla.

Víme, že nová bankovní rada bude oproti té předchozí ve vztahu k dalšímu zvyšování úrokových sazeb více obezřetná. Vývoj inflace však tomuto přístupu moc nahrává. Již červnová inflace byla výrazně nad prognózou ČNB, když meziroční růst spotřebitelských cen zrychlil na 17,2 procenta, zatímco ČNB čekala rovných 15 procent. V červenci navíc pravděpodobně přijde další cenový skok z důvodu výrazného zdražení energií a v důsledku toho se podle naší prognózy bude meziroční inflace ve zbytku roku pohybovat poblíž 20 procent. Na potřebu dále zvyšovat úrokové sazbu bude zřejmě ukazovat i nová prognóza centrální banky.

Dynamický cenový vývoj a přetrvávající tlaky na oslabení koruny podle nás nakonec ČNB stejně donutí ještě jedno zvýšení úrokových sazeb udělat. V listopadu tak čekáme zvýšení repo sazby z aktuálních 7 procent na 7,5 procenta, což by měl zároveň být její vrchol v současném cyklu zpřísňování měnové politiky. Optimální by však bylo toto zvýšení provést již dnes. I když nakonec ČNB sazby, jak předpokládá našeho prognóza, ještě jednou v listopadu zvedne, pak i tak inflace podle našeho výhledu dosáhne dvouprocentního cíle až ve druhé polovině roku 2024. Dvouciferná pravděpodobně zůstane až do poloviny příštího roku.

Počítáme navíc s tím, že ČNB bude pokračovat v intervencích proti oslabující koruně. To centrální banka trochu netradičně potvrdila již ve své tiskové zprávě, kde uvádí, že „ČNB bude i nadále bránit nadměrným výkyvům kurzu koruny“. Pokud by od intervencí ustoupila a koruna oslabila, tak by to jen zesílilo již tak silné tlaky na růst cen.

Zdroj informací

Martin Gürtler, Economist, Investment Banking, Komerční banka, a.s.

Datum

4. srpna 2022

Sociální sítě NejBusiness.cz

Doporučujeme

Přihlášení

Přihlášení
E-mail:
Heslo:

Reklama

Page generated in 1.4641 seconds.
Redakční systém teal.cz naprogramoval Vítězslav Dostál