Martin Gürtler: Německý zahraniční obchod slábne

Martin Gürtler: Německý zahraniční obchod slábne

Přebytek německého zahraničního obchodu zůstal i v červnu z historického pohledu nízký z důvodu drahých dovozů energií. Vlivem slabší poptávky po průmyslovém zboží došlo podle nás navíc k poklesu hodnoty německého vývozu. Slábnoucí poptávka ve spotřebitelském sektoru se odráží v nižší dynamice evropského maloobchodu. Ceny průmyslových výrobců v eurozóně pokračují v rychlém růstu, jejich meziroční dynamika však pravděpodobně nepatrně zpomalila, když působila vyšší srovnávací základna. V USA budou sledovány červnové tovární objednávky a ISM index z oblasti služeb za červenec.

 

Tržby evropského maloobchodu tlumí vysoká inflace

Německé statistiky zahraničního obchodu zatím plně nezohledňují slabší důvěru a obavy ohledně přerušení dodávek plynu. Za červen čekáme přebytek obchodní bilance ve výši 3,4 mld. EUR. To by z historického pohledu bylo stále velmi nízké číslo, které je negativně ovlivněno především vysokými cenami za dovoz energií. Hodnota vývozu podle našeho odhadu klesla meziměsíčně o 0,5 %. Předstihové indikátory hodnotící aktivitu v německém zpracovatelském průmyslu by však ukazovaly na ještě hlubší pokles. Meziměsíčně nižší by po několika měsících silného růstu mohla skočit i hodnota dovozu. Vzhledem k přetrvávajícím obavám ohledně přerušení dodávek plynu, slabším průmyslovým objednávkám a nejistému výhledu vývoje čínské ekonomiky by německý zahraniční obchod mohl brzy zasáhnout výraznější a dlouhodobější trend oslabování.

V eurozóně přitáhnou pozornost maloobchodní tržby a ceny průmyslových výrobců, v USA budou sledovány především tovární objednávky a ISM z oblasti služeb. Evropské maloobchodní tržby zůstanou pod tlakem vysoké inflace a jejich reálný objem v červnu pravděpodobně meziměsíčně stagnoval. V rychlém růstu pokračují nejen ceny ve spotřebitelském, ale i výrobním sektoru. Z důvodu vyšší srovnávací základny by však meziroční růst cen průmyslových výrobců v eurozóně měl zpomalit z květnových 36,3 % na 35,7 % v červnu. Tovární objednávky v USA za červen by měly pokračovat ve svižném růstu, k tomu však významně přispívají zvyšující se ceny. Americký ISM ukazatel nálady v oblasti služeb se pravděpodobně v červenci mírně snížil, stále by však měl zůstat bezpečně nad hranicí 50 bodů.

Rostoucí napětí mezi USA a Čínou je pro trhy dalším strašákem

Spekulace ohledně návštěvy předsedkyně americké Sněmovny reprezentantů Pelosiové na Taiwanu vyvolala další vlnu pnutí mezi USA a Čínou. Letadlo s Pelosiovou na Taiwanu nakonec přistálo včera před pátou odpolední hodinou našeho času. Jde o první návštěvu představitele vrcholné americké politiky v této zemi po 25 letech. Čína v reakci na to pohrozila odvetnou reakcí. Pro finanční trhy je toto další negativní signál, který přichází uprostřed sílících obav ohledně zpomalení růstu globální ekonomiky a recese v Evropě či USA. Akciové trhy tak včera v průběhu evropského obchodování klesaly, stejně tak i tržní úrokové sazby. Nárůst rizikové averze se projevil v posílení dolaru vůči euru o zhruba 0,6 % k hladině 1,02 USD/EUR.

S blížícím se zasedáním ČNB, které je na programu ve čtvrtek, pokračovala v oslabování i česká koruna. Ta se včera dostala nad hranici 24,65 CZK/EUR. Investoři v průběhu posledních přibližně dvou týdnů postupně snižovali sázky na čtvrteční zasedání. Místo dalšího mírného zvýšení úrokových sazeb tak nyní trhy očekávají jejich stabilitu. To samé si myslíme i my. Polský zlotý a maďarský forint naproti tomu včera vůči euru posilovaly.

Zdroj informací

Martin Gürtler, Economist, Investment Banking, Komerční banka, a.s.

Datum

3. srpna 2022

Sociální sítě NejBusiness.cz

Doporučujeme

Přihlášení

Přihlášení
E-mail:
Heslo:

Reklama

Page generated in 1.3074 seconds.
Redakční systém teal.cz naprogramoval Vítězslav Dostál