Bohumil Trampota: ČEZ: Vysoká cena elektřiny tahounem podstatně lepších výsledků

Bohumil Trampota: ČEZ: Vysoká cena elektřiny tahounem podstatně lepších výsledků

Předpokládáme, že ČEZ zveřejní za druhý kvartál tohoto roku vysoký meziroční růst všech hospodářských ukazatelů. Za tím vidíme inflaci komodit, respektive podstatně lepší realizované ceny elektřiny. Přestože ČEZ u příležitosti reportu za první čtvrtletí zvýšil celoroční projekce, vzhledem k dalšímu růstu cen elektřiny je možné, že dojde k další aktualizaci. Nicméně cena akcií na burze se v současné době bude řídit velmi pravděpodobnou speciální daní pro výrobce elektřiny.

Podle našich projekcí vzrostly celkové tržby v meziročním srovnání o asi čtvrtinu na 61,2 mld. CZK. Jedním ze základních tahounů bude cena elektřiny. Zatímco loni, ČEZ prodával průměrně za lehce nad 50 EUR/MWh, letos je to asi dvojnásobek. Tahounem bude výrobní sektor v čele s jadernými elektrárnami. Navíc loni hospodaření ještě obsahovalo příspěvek bulharských aktiv, která byla prodána na konci června 2021 a v letošních výsledcích se neobjeví. EBITDA odhadujeme na 20,6 mld. CZK nebo o 76,3 % více v meziročním srovnání. Čistý zisk čekáme na úrovni 9,2 mld. CZK (+216 % y/y).

Srovnání stávajících celoročních cílů vedení ČEZu a reportovaných výsledků za první plus naše očekávání pro druhý kvartál naznačuje tempo plnění asi 66 % u zisku EBITDA a 76 % u čistého zisku. Touto optikou je možné, že ČEZ svoji projekci aktualizuje, a to již podruhé v tomto roce. Stávající cíle jsou na EBITDA v intervalu 95-99 mld. CZK a upravený čistý zisk 45-49 mld. CZK.

Pro cenu akcií by měla být v těchto dnech rozhodující diskuse a pravděpodobné zavedení speciální daně na výrobce elektřiny. Obchodování bude s největší pravděpodobností charakteristické vysokou volatilitou. Návrhy týkající se extra daně se čekají na konci prázdnin.

Zdroj informací

Bohumil Trampota, Ekonomický a strategický výzkum, Komerční banka, a.s.

Datum

3. srpna 2022

Sociální sítě NejBusiness.cz

Doporučujeme

Přihlášení

Přihlášení
E-mail:
Heslo:

Reklama

Page generated in 1.5708 seconds.
Redakční systém teal.cz naprogramoval Vítězslav Dostál