Jozo Perić: Skutečná cena brexitu se bolestivě ukazuje každým dnem

Jozo Perić: Skutečná cena brexitu se bolestivě ukazuje každým dnem

Nejhorší vyhlídky růstu ze všech rozvinutých zemí má Velká Británie. Podle prognózy OECD zveřejněné minulý měsíc hospodářství Spojeného království v roce 2022 vůbec neporoste. Jedná se o nejnižší prognózu ze všech zemí OECD. Rovněž to přichází poté, co MMF v dubnu vyslovil obavy, že Spojené království bude mít v roce 2023 nejslabší růst ze zemí G7. Zdá se, že Britové musí přijmout pravdu, že silný růst z dekády po roce 2000 je po desetiletí stagnace mezd už jen vzdálenou vzpomínkou.

Hospodářská mizérie ve Spojeném království, kterou zvýraznila finanční krize v roce 2008, je dlouhodobá a systémová. Finanční krize z roku 2008 měla podnítit zásadní ekonomické změny, například definitivní zúčtování se závislostí Velké Británie na růstu, který byl hnán prudkým růstem spotřebitelského dluhu, který umožnily rostoucí ceny nemovitostí.

Brexit posunul britskou ekonomiku naprosto nesprávným směrem a přinesl změny, které nijak nepomohly v zotavování se z finanční krize. Křehké politické řešení Velkopátkové dohody v Severním Irsku se oslabilo a hospodářské problémy Británie se zhoršily kvůli strategii tvrdého brexitu Borise Johnsona, která zahrnuje odstranění Británie z politických a hospodářských institucí EU v rámci neuvážené snahy o "čistý rozchod".

Brexit ovlivnil také cenu libry. Pokles hodnoty libry zvýšil náklady na dovoz a zároveň snížil britský vývoz, což přispělo ke zvýšení životních nákladů. Prognostici předpokládají, že libra bude vůči dolaru a euru dále ztrácet, zejména pokud se vztahy mezi Spojeným královstvím a EU v souvislosti s protokolem o Severním Irsku budou nadále zhoršovat.

Dokonce ani premiér a lord kancléř se neumí shodnout na základech vládního přístupu a plánovaný tohoto týdenní společný projev obou lídrů byl odložen. OECD pokárala kancléře za jeho fiskální politiku, která je celkově kontrakční i přes obrovský balík podpory, který oznámil minulý měsíc a také přesto, že ekonomika zoufale potřebuje podporu.

Rozumných hlasů je v Británii v této situaci jako šafránu. Například konzervativní poslanec Tobias Ellwood se v minulosti zasazoval za opětovný vstup Británie na jednotný trh EU, avšak ze strany ideologů brexitu si „slízl“ velkou kritiku. Několik indikátorů signalizuje, že silnější hospodářský vztah s EU je pro Británii zkrátka nezbytný. Ať to bude trvat jakkoli dlouho, Británie by měla být připravena získat zpět své místo nemocného občana Evropy.

Zdroj informací

Jozo Perić, hlavní analytik společnosti Panda Capital s.r.o.

Datum

1. srpna 2022

Sociální sítě NejBusiness.cz

Doporučujeme

Přihlášení

Přihlášení
E-mail:
Heslo:

Reklama

Page generated in 1.2638 seconds.
Redakční systém teal.cz naprogramoval Vítězslav Dostál