Jaromír Gec: Nálada průmyslníků v regionu padá

Jaromír Gec: Nálada průmyslníků v regionu padá

První srpnový den byl na finančních trzích relativně klidný. Euro vůči dolaru oscilovalo kolem 1,025 EUR/USD, minimální aktivita byla patrná i na korunovém trhu. S jeho otevřením tuzemská měna vůči euru ztratila zhruba tři haléře, když oslabila k 24,63 CZK/EUR a na této hodnotě se držela v podstatě celý den.

Tuzemský ekonomický kalendář příliš povzbudivý nebyl, když jenom rozvířil spekulace na ochlazováním české ekonomiky. PMI průmyslové aktivity se propadl hlouběji, než s čím počítal trh, a spadl na nejnižší hodnotu za poslední dva roky. České výrobce drtí zejména vysoká inflace, a to na obou stranách. Na straně vstupů se musí vypořádat zejména s dopadem cen pohonných hmot, energií a vstupních materiálů pro výrobu. Bohužel vysoká inflace, a tedy snižující se kupní síla domácností již navíc neumožňuje plné přenesení vyšších nákladů na výrobu na finální spotřebitele. Poptávka slábne, a to jak ta tuzemská, tak ze zahraniční, což dokumentují výrazné poklesy zakázek. Průmyslová aktivita klesá v celém regionu. Na drahé energetické vstupy a globální nejistotu doplácí němečtí producenti, pro které jsme významnými dodavateli. Nejhorší náladu v regionu vykazují polští průmyslníci.

Výsledek hospodaření v českém státním rozpočtu ukázal za červenec na prohloubení schodku na 192,7 mld. Kč ve srovnání s červnovými -183,0 mld. Kč. Na příjmové straně vidíme pozitivní dopad rostoucích mezd, vysoké zaměstnanosti i zvýšené inflace. Ta se ale projevuje i Na výdajové straně, primárně v podobě valorizace důchodů a sociálních dávek. Patrný je nárůst kapitálových výdajů. Vláda aktuálně posazuje novelu, která pro letošní rok počítá s celkovým deficitem 330 mld. Kč. Podle nás bude výsledek o 10 mld. Kč lepší.

Zdroj informací

Jaromír Gec, Ekonomický a strategický výzkum, Komerční banka, a.s.

Datum

1. srpna 2022

Sociální sítě NejBusiness.cz

Doporučujeme

Přihlášení

Přihlášení
E-mail:
Heslo:

Reklama

Page generated in 1.3039 seconds.
Redakční systém teal.cz naprogramoval Vítězslav Dostál