Bohumil Trampota: ČEZ: Chystaná mimořádná daň; prodej tureckých aktiv

Bohumil Trampota: ČEZ: Chystaná mimořádná daň; prodej tureckých aktiv

Podle vládní koalice se firmy vyrábějící elektřinu musí podělit o mimořádné zisky. Podle premiéra Fialy vláda plánuje speciální daň, nebo hodlá společnosti přimět, aby platily dobrovolně, a to od ledna příštího roku. Mělo jednat o dočasné opatření.

Konkrétní podoba, jak chce kabinet získat desítky miliard není jasná. Způsob, jak to udělat chce mít vláda do konce prázdnin.

Podle jedné z variant by mohla být daň ve výši 40-60 % z mimořádných zisků. Ty by se počítaly nad průměrem zisků za poslední 5 let. Státní rozpočet by to posílilo o 14-27 mld. CZK. Není ovšem jisté ze zisku čeho? Jakých společností?

Podle našeho odhadu by se mělo jednat o společnosti vyrábějící elektřinu. Nemělo by to zahrnovat např. distribuci.

Vzhledem k politické rétorice posledních dnů a týdnů je zavedení speciální daně velmi pravděpodobné. Samozřejmě je to pro akcie ČEZu negativní skutečnost.

Prodej turecké společnosti AKCEZ

ČEZ oznámil, že podepsal smlouvu o prodeji 50% podílu ve společnosti AKCEZ Enerji. Kupujícím je turecká společnost Torunlar Group. Druhou polovinu AKCEZ vlastní turecký AKKÖK Holding. Podmínkou transakce je sjednání refinancování stávajícího dluhu. Musí ji také schválit regulátoři. Cena nebyla zveřejněna. ČEZ si v Turecku nadále ponechá podíl ve společnosti, která se zabývá výrobou elektřiny z obnovitelných zdrojů.

Do portfolia AKCEZ spadají zejména distribuční společnost (SEDAS) a dále prodejní společnost (SEPAS) a společnost Sepas Smart Solutions poskytující energetické služby.

Turecká aktiva se ČEZ snaží prodat již nějakou dobu. V hospodaření ČEZu nebyl jejich příspěvek vidět. Předpokládáme, že prodej zmíněných aktiv nebude mít vliv na cenu akcií. Tím hlavním hybatelem bude situace kolem speciální daně.

Zdroj informací

Bohumil Trampota, Ekonomický a strategický výzkum, Komerční banka, a.s.

Datum

1. srpna 2022

Sociální sítě NejBusiness.cz

Doporučujeme

Přihlášení

Přihlášení
E-mail:
Heslo:

Reklama

Page generated in 1.2399 seconds.
Redakční systém teal.cz naprogramoval Vítězslav Dostál