Jana Steckerová: Americká centrální banka zvýší sazby o 75 bazických bodů

Jana Steckerová: Americká centrální banka zvýší sazby o 75 bazických bodů

Americká centrální banka dnes opět zvýší úrokové sazby. Vzhledem k vyjádřením, která od ní přicházela, i obavám z nástupu recese, jsme naše očekávání snížili z původních 100 na 75 bazických bodů. Z dat budou v USA zveřejněny objednávky zboží dlouhodobé spotřeby, které vykáží další růst. Zlepšování úvěrové aktivity v eurozóně by měl dnes potvrdit ukazatel peněžní zásoby. V Česku je kalendář událostí prázdný.

 

Investicím v eurozóně pomůže rostoucí uvěrová aktivita

Fed dnes podle našeho očekávání zvýší klíčovou úrokovou sazbu o 75 bb na 2,25 - 2,50 %, tedy poblíž neutrální úrovně, kterou odhadujeme na 2,5 %. Sazby podle naší prognózy dosáhnou svého vrcholu na 3,25-3,50 % počátkem příštího roku. Jejich první snížení pak předpokládáme počátkem roku 2024.

Z dat budou v USA zveřejněny objednávky zboží dlouhodobé spotřeby. Ty by měly meziměsíčně vzrůst o necelé jedno procento. Ukazatel dlouhodobě stabilně roste. Je nicméně uveden v nominálním vyjádření, což znamená, že v posledních měsících je jeho růst kombinací vyšších cen a nižších objemů.

V eurozóně bude publikován vývoj peněžní zásoby za červen. Ta zřejmě díky oživení úvěrové aktivity privátního sektoru zrychlí meziroční dynamika z květnových 5,6 % na 5,8 %. V růstu (až přes 6 %) bude podle našeho odhadu pokračovat i následujících měsících, což by mělo napomoci oživení investiční aktivity v eurozóně.

Region volatilní, koruna drží jak přibitá

Rozhovor pro agenturu Reuters včera poskytl nový člen bankovní rady Jan Frait. Ten se na nadcházejícím zasedání ČNB 4. srpna bude rozhodovat mezi stabilitou úrokových sazeb a jejich mírným zvýšením. Intervence používané k vyrovnání krátkodobých šoků považuje za legitimní nástroj, dlouhodobé intervence ale neschvaluje. Trh v současné době ve svých cenách zahrnuje zvýšení klíčové sazby na srpnovém zasedání o 25 bb. My se domníváme, že bankovní rada ponechá sazby beze změny, rostoucí inflace jí ale dotlačí k 50bodovému „hiku“ na listopadovém zasedání. Kurz koruny na vyjádření Jana Fraita nijak nereagoval. Domácí měna se po celý den obchodovala v úzkém pásmu 24,58-24,60 CZK/EUR. V podobném duchu se pro Radiožurnál v odpoledních hodinách vyjádřila i Eva Zamrazilová. Další rozhodnutí o úrokových sazbách bude podle ní záviset na aktuálních datech, především HDP za Q2, vývoji spotřeby domácností a mzdovém vyjednávání. Na stole jsou podle jejího názoru všechny možnosti, tedy ponechání sazeb beze změny, jejich mírné zvýšení i větší „hike“. S pokračováním devizových intervencí nemá problém.

Maďarská centrální banka zvýšila klíčovou tříměsíční sazbu o dalších 100bb na 10,75 % tak, jak se očekávalo. Vzhledem k rostoucí inflaci očekáváme, že úrokové sazby porostou až do konce letošního roku. Vrchol současného cyklu vidíme v prosinci na 14,5 %. Přesto ale předpokládáme, že maďarský forint bude v nadcházejících měsících dále oslabovat. Doléhat na něj bude vysoký schodek běžného účtu, energetická krize i složité vztahy s EU (pozastavení vyplácení peněz z Fondu obnovy). Před zasedáním centrální banky maďarský forint oslaboval. Z ranních úrovní okolo 399 HUF/EUR vyšplhal až na 402 HUF/EUR. Na rozhodnutí centrální banky ale nijak zásadně nereagoval.

Světový kalendář byl včera poloprázdný. I tak ale společná evropská měna oslabila z ranních úrovní okolo 1,024 USD/EUR až na 1,012 USD/EUR v odpoledních hodinách. Trhy se zřejmě připravují na zítřejší zasedání Fedu. Ve svých cenách zahrnují zvýšení o 75 bb.

Zdroj informací

Jana Steckerová, Ekonomický a strategický výzkum, Komerční banka, a.s.

Datum

27. července 2022

Sociální sítě NejBusiness.cz

Doporučujeme

Přihlášení

Přihlášení
E-mail:
Heslo:

Reklama

Page generated in 1.3496 seconds.
Redakční systém teal.cz naprogramoval Vítězslav Dostál