Evžen Korec: Statistici v Praze evidují takřka 94 tisíc neobydlených bytů, nejvíce jich je ve Středočeském kraji

Evžen Korec: Statistici v Praze evidují takřka 94 tisíc neobydlených bytů, nejvíce jich je ve Středočeském kraji

Někdo drží volný byt pro děti, až vyrostou, jiný ho plánuje rekonstruovat, další pak jen spoléhá na pravidelný růst hodnoty bytu. Mnoho majitelů nabízí byt ke krátkodobému pronájmu, což se vedení hlavního města dlouhodobě snaží zatím neúspěšně omezit. Ať jsou důvody jakékoliv, neobsazených bytů jsou v hlavní městě desítky tisíc. V loňském roce jich bylo 93 627, což představuje 13 procent z celkových 721 332 bytů. Vyplývá to z údajů ze Sčítání 2021 o bytech, které zveřejnil Český statistický úřad (ČSÚ). V rámci celého Česka evidují statistici celkem 859 894 neobydlených bytů, zatímco těch obydlených je podle ČSÚ 4 480 139. Nejvíce neobydlených bytů, 120 215, je ve Středočeském kraji.

Důvody pro držení neobsazeného bytu mohou být různé, jak už jsem naznačil výše. I majitel, který se rozhodne byt nabídnout na nájemním trhu, nemá hned vyhráno. Sehnat solidního a pravidelně platícího nájemníka není nic jednoduchého. Zákony chrání spíše nájemníka, zbavit se nepoctivců je hodně náročné a může trvat dlouhé měsíce. Mnozí nájemníci byt během užívání zdemolují tak, že ani nejvyšší možná kauce ve výši tří měsíčních nájmů nemusí na úhradu všech škod stačit.

Mnozí majitelé bytů proto rezignují na pravidelný roční výnos z nájemného, který často přesahuje sto tisíc korun ročně, a vystačí si s „prostým“ růstem ceny jejich bytu. Tento růst spolehlivě ochrání jejich finance před inflací, protože růst cen nových bytů dlouhodobě převyšuje výši inflace. Platí to i nyní, v době nevídaně vysoké inflace, která už přesáhla 17procentní hranici. Nicméně cena nových bytů v Praze na konci letošního druhého pololetí meziročně vzrostla o 22 procent.

Společně s růstem cen nových bytů roste také nájemné. To v Praze jen během prvních týdnů po ruské invazi na Ukrajinu skokově zdražilo až o 15 procent a jeho růst se stále nezastavil. Otázkou tak je, zda stále vyšší nájmy nepřesvědčí majitele dosud neobydlených bytů k tomu, aby je obsadili a zvýšili si tak výnosy z nemovitostí. Situace s dostupností bydlení, která je v Praze dlouhodobě velmi tristní, by se tím mohla alespoň o něco zlepšit.

Zdroj informací

RNDr. Evžen Korec, CSc. Generální ředitel a předseda představenstva EKOSPOL a. s.

Datum

27. července 2022

Sociální sítě NejBusiness.cz

Doporučujeme

Přihlášení

Přihlášení
E-mail:
Heslo:

Reklama

Page generated in 1.1427 seconds.
Redakční systém teal.cz naprogramoval Vítězslav Dostál