Jana Steckerová: Region poletuje, koruna drží jak přibitá

Jana Steckerová: Region poletuje, koruna drží jak přibitá

Rozhovor pro agenturu Reuters dnes poskytl nový člen bankovní rady Jan Frait. Ten se na nadcházejícím zasedání ČNB 4. srpna bude rozhodovat mezi stabilitou úrokových sazeb a jejich mírným zvýšením. Intervence používané k vyrovnání krátkodobých šoků považuje za legitimní nástroj, dlouhodobé intervence ale neschvaluje. Trh v současné době ve svých cenách zahrnuje zvýšení klíčové sazby na srpnovém zasedání o 25 bb. My se domníváme, že bankovní rada ponechá sazby beze změny, rostoucí inflace jí ale dotlačí k 50bodovému „hiku“ na listopadovém zasedání. Kurz koruny na vyjádření Jana Fraita nijak nereagoval. Domácí měna se po celý den obchodovala v úzkém pásmu 24,58-24,60 CZK/EUR.

Maďarská centrální banka zvýšila klíčovou tříměsíční sazbu o dalších 100bb na 10,75 % tak, jak se očekávalo. Vzhledem k rostoucí inflaci očekáváme, že úrokové sazby porostou až do konce letošního roku. Vrchol současného cyklu vidíme v prosinci na 14,5 %. Přesto ale předpokládáme, že maďarský forint bude v nadcházejících měsících dále oslabovat. Doléhat na něj bude vysoký schodek běžného účtu, energetická krize i složité vztahy s EU (pozastavení vyplácení peněz z Fondu obnovy). Před zasedáním centrální banky maďarský forint oslaboval. Z ranních úrovní okolo 399 HUF/EUR vyšplhal až na 402 HUF/EUR. Na rozhodnutí centrální banky ale nijak zásadně nereagoval.

Světový kalendář byl dnes poloprázdný. I tak ale společná evropská měna oslabila z ranních úrovní okolo 1,024 USD/EUR až na 1,012 USD/EUR v odpoledních hodinách. Trhy se zřejmě připravují na zítřejší zasedání Fedu. Ve svých cenách zahrnují zvýšení o 75 bb.

Zdroj informací

Jana Steckerová, Ekonomický a strategický výzkum, Komerční banka, a.s.

Datum

26. července 2022

Sociální sítě NejBusiness.cz

Doporučujeme

Přihlášení

Přihlášení
E-mail:
Heslo:

Reklama

Page generated in 1.1825 seconds.
Redakční systém teal.cz naprogramoval Vítězslav Dostál