Jana Steckerová: Důvěra spotřebitelů nejnižší od začátku měření

Jana Steckerová: Důvěra spotřebitelů nejnižší od začátku měření

Důvěra spotřebitelů v českou ekonomiku se v červnu snížila již po páté v řadě a je nejnižší od začátku publikování dat. Na spotřebitele dopadá vysoká inflace, kvůli které jich větší počet hůře hodnotí svoji finanční situaci. Rekordní počet domácností se zároveň domnívá, že v horizontu jednoho roku se jejich finanční situace nadále zhorší. To se pak podle našeho názoru odrazí v horších výsledcích českého maloobchodu, potažmo ve výkonnosti celé ekonomiky.

K poklesu důvěry dochází i u podnikatelů. Ve srovnání s pandemickými úrovněmi je však jejich důvěra stále na vysokých úrovních (červen letošního roku 100,2 bodu, červen 2020 74,6 bodu). Mezi podnikateli se důvěra v průmyslu snížila o 7,2 bodu na 98,9 bodu. Jako hlavní bariéru růstu stále téměř čtyřicet procent respondentů uváděla nedostatek materiálu, 19 % nedostatek zaměstnanců, 15 % nedostatečnou poptávku. Pokud jde o subdodávky, očekáváme, že se situace bude postupně lepšit, stejně tak i problém nedostatku zaměstnanců. Poptávka však kvůli vysokým cenám bude zřejmě klesat i nadále.

Důvěra ve stavebnictví a službách se naopak zvýšila. Ve službách nicméně stoupl počet respondentů, které také tíží nedostatečná poptávka (27 %).

Zdroj informací

Jana Steckerová, Ekonomický a strategický výzkum, Komerční banka, a.s.

Datum

25. července 2022

Sociální sítě NejBusiness.cz

Doporučujeme

Přihlášení

Přihlášení
E-mail:
Heslo:

Reklama

Page generated in 1.1639 seconds.
Redakční systém teal.cz naprogramoval Vítězslav Dostál