Lucia Žárská: Kam investovat v rámci automobilového průmyslu?

Lucia Žárská: Kam investovat v rámci automobilového průmyslu?

Nejvýznamnější výrobci automobilů čelí již delší dobu několika překážkám. Kromě toho, že musí dnes začít s produkcí eco-friendly produktů, tak jejich procesy zatěžuje zejména nedostatek komponentů potřebných pro výrobu, vysoká inflace a omezení související s pandemií koronaviru. Není jednoduché udržet si pozitivní růstový trend, nicméně předpokládáme, že v roce 2022 by hodnota tohoto segmentu na základě tržeb mohla být až 2,9 bilionu USD. Do konce roku 2022 by mohl globální automobilový průmysl narůst o více než 3 %.] Pojďme se tedy podívat na tituly, které ohlásily zajímavé novinky za poslední období a vyplatí se u nich zvážit možnost investování.

Ford Motor

Automobilka přináší nově na trh nový model F-150 Raptor R, tedy vysoce výkonný terénní pickup. Jeho cena bude začínat na 109 145 USD a jeho výroba začne na podzim v závodě Ford Dearborn Truck Plant v Michiganu. Akcie společnosti stouply o téměř 2 % po představení nového modelu.

Volvo

Švédská automobilka vykázala za poslední období vyšší než očekávaný nárůst zisku. Způsobila to silná poptávka po jejích nákladních vozidlech, na druhé straně musí společnost řešit i závažné problémy. Firmu stále ovlivňuje celosvětový nedostatek polovodičů, stejně tak málo přepravních kapacit, vysoké náklady na materiál, vojenský konflikt a propouštění zaměstnanců v Rusku. Upravený provozní zisk výrobce nákladních vozidel, stavebních strojů, autobusů a motorů vzrostl na 13,75 miliardy švédských korun (1,3 mld. USD) z 9,73 mld. korun před rokem, čímž překonal 12,17 miliard korun, které viděli analytici v průzkumu Refinitiv.

Toyota Motor Corporation a Nissan Motor Co.

Další dva významní hráči, které byste měli zvážit při výběru možné investice. Přestože Toyota oznámila pokles objemu prodeje v červnu v USA a také musí bojovat s nedostatkem zásob, tak se jí podařilo úspěšně představit nové produkty, bateriový elektromobil Toyota bZ4X a hybridní model Tundra. Do budoucna mohou její zákazníci očekávat další produkty, které by mohly přijít na trh do konce roku 2022. Akcie od společnosti Nissan také poutají pozornost. Ta nově v Japonsku představila nový elektromobil Nissan Sakura. Je to první bateriový elektromobil, jehož cena je více než příznivá a začíná na 14 000 USD. Investičních příležitostí v rámci automobilového průmyslu je více, konečná volba záleží už jen na preferencích investora.

Zdroj informací

Lucia Žárská, hlavní analytička společnosti ProfitLevel

Datum

22. července 2022

Sociální sítě NejBusiness.cz

Doporučujeme

Přihlášení

Přihlášení
E-mail:
Heslo:

Reklama

Page generated in 1.1516 seconds.
Redakční systém teal.cz naprogramoval Vítězslav Dostál