Bohumil Trampota: Moneta: Vysoké úrokové sazby, rozpouštění rezerv a jednorázová položka

Bohumil Trampota: Moneta: Vysoké úrokové sazby, rozpouštění rezerv a jednorázová položka

Očekávané výsledky hospodaření: Podobně jako v prvním kvartále i ve druhém čtvrtletí hospodaření Monety podle nás podstatně vzrostlo. Očekáváme lepší výnosy, nižší náklady, prodej části nesplácených úvěrů a rozpouštění opravných položek. Hospodaření také pozitivně ovlivní jednorázová položka od PPF. Předpokládáme, že dojde k potvrzení celoročních cílů.

Celkové výnosy budou podpořeny vysokými úrokovými sazbami. To ale bude kompenzováno vyššími náklady na financování. Celkové výnosy by měly vzrůst v meziročním srovnání o 10,8 % na téměř 3 mld. CZK. Z toho pak čistý úrokový výnos očekáváme na úrovni 2,4 mld. CZK (17,4 % y/y). Tradičně předpokládáme, že Moneta předvede nákladovou disciplínu. Přesto by měla být patrná inflace personálních nákladů. Pozitivně se projeví jednorázový příspěvek PPF na pokrytí nákladů související s neúspěšnou akvizicí skupiny Air Bank ve výši zhruba 100 mil. CZK.

Celkové provozní náklady odhadujeme mírně pod úrovní stejného období loňského roku (-1,3 mld. CZK, ‑2,5 % y/y). Moneta měla na konci Q1 22 1,6 mld. CZK nesplácených úvěrů, nicméně z toho je 1,1 mld. CZK pravidelně spláceno. Mělo by tedy dojít k překlasifikování části nesplácených úvěrů a rozpuštění opravných položek. V druhém kvartále došlo také k prodeji části portfolia nesplácených úvěrů, ze kterého Moneta realizovala zisk kolem 115 mil. CZK. V našich odhadech konzervativně odhadujeme náklady na riziko na úrovni kladné nuly (+13 mil. CZK v Q2 22 ve srovnání se -337 mil. CZK v Q2 21). Propastný rozdíl v nákladech na riziko je jedním z důvodů podstatného meziročního růstu čistého zisku. Dohromady s lepším provozem by to mělo znamenat růst čistého zisku o více než 64 % y/y na 1,368 mld. CZK.

Předpokládáme také, že Moneta se vyjádří ke svým celoročním výsledkům a výhledu do konce roku. Očekáváme, že vedení banky potvrdí své celoroční projekce. Moneta by měla za celý rok dosáhnout celkových výnosů nejméně 12 mld. CZK, provozních nákladů pod 5,7 mld. CZK a čistého zisku minimálně 4,4 mld. CZK. Náklady na riziko by měly být v intervalu 20 až 40 bb a RoTE nad 16 %.

Výsledky za první kvartál a naše odhady za druhé čtvrtletí tvoří zhruba 50 % očekávaných výnosů a 60 % čistého zisku. Moneta je tak na cestě své cíle splnit.

Zdroj informací

Bohumil Trampota, Ekonomický a strategický výzkum, Komerční banka, a.s.

Datum

22. července 2022

Sociální sítě NejBusiness.cz

Doporučujeme

Přihlášení

Přihlášení
E-mail:
Heslo:

Reklama

Page generated in 1.2741 seconds.
Redakční systém teal.cz naprogramoval Vítězslav Dostál