Kevin Tran Nguyen: ECB se konečně odhodlá ke zvýšení sazeb

Kevin Tran Nguyen: ECB se konečně odhodlá ke zvýšení sazeb

ECB by dnes měla poprvé od roku 2011 sáhnout ke zvýšení sazeb. Mělo by jít o již dlouho předem zmiňovaných 25 bb, nicméně na stůl podle všeho přistane i návrh na 50bodový hike. Dále bychom se mohli dočkat nastartování tzv. nástroje na ochranu transmise měnové politiky, který by měl zacílit zhoršující se spready dluhopisů periferních zemí. V brzkých ranních hodinách došlo k obnovení dodávek plynu přes Nord Stream 1 (NS1). Chaos v italské vládě včera s sebou stáhl i euro.

 

ECB bude zvyšovat sazby poprvé za více než dekádu

Kohouty NS1 se po plánované odstávce nakonec otevřely, nicméně v nadále snížené kapacitě mezi 30-40 %. Poté, co otázky ohledně obnovení dodávek plynu dominovaly zprávy tento týden, tak přichází mírná úleva, ale pouze částečná. Komplikace ohledně dalších dodávek kanadských turbín by mohly vést k dalšímu snížení objemu na 20 %, a to již příští týden.

Evropská centrální banka by měla zvednout depozitní sazbu o 25 bb. Mimo jiné bychom se také mohli dočkat představení anti-fragmentačního nástroje, který by měl adresovat rozšiřující se výnosové spready mezi dluhopisy periferních zemí a klíčového německého bondu. Vysoká inflace, kterou Evropská komise ve svých posledních odhadech revidovala směrem nahoru, slabší euro flirtující s dolarovou paritou a nebezpečí odkotvení inflačních očekávání by mohly vést k tomu, že na stůl vyjednávání ECB přistane návrh na 50bodový hike. To by donedávna pro trhy představovalo značné překvapení vzhledem k dlouho avizovaným 25 bb. Po zbytek roku čekáme, že ECB zvýší sazby o dalších 125 bb. Snižování bilanční sumy se ECB bude nadále nejspíše vyhýbat. Ve středoevropském regionu se také dočkáme maloobchodních tržeb z Polska, které by měly vykázat 1,3% meziměsíční růst. V USA zase stojí za zmínku zveřejnění indikátoru výhledu podnikatelů, který by měl zaznamenat zlepšení a vrátit se zpět nad hranici kontrakce.

Sázky na 50bodový hike od ECB se stupňují

České ceny průmyslových výrobců v červnu nadále svižně rostly, nicméně slabším meziměsíčním tempem než v květnu o 1,4 %. V meziročním srovnání jsme sice dostali o něco výše na 28,5 %, ale odhady analytiků počítaly s vyšší dynamikou (28,8 %). Z položek stojí za zmínku silný nárůst v sektorech zemědělství a průmyslu (4,4 % a 1,4 %), zatímco ceny služeb stagnovaly.

Polský průmysl zklamal nižším růstem, než očekávali analytici, když vzrostl pouze o 10,4 % (vs 11,5 %). V meziročním srovnání jsme se z květnových 14,9 % dostali podstatně níž, což by mohlo implikovat mírné zhoršení produkce tuzemského průmyslu za červen. Spotřebitelská důvěra v eurozóně klesla na rekordní úroveň překonávající propad během začátku covidové pandemie.

Vyjádření Kremlu ohledně obnovení dodávek plynu přes Nord Stream 1 trhy uklidnilo. Investoři si tak do hledáčku zase primárně vzali dnešní zasedání ECB. Sázky na překvapivý 50bodový hike se poslední dny stupňovaly. Nicméně v reakci na pravděpodobný kolaps italské vlády euro oslabilo o téměř 0,65 %.

V rozhovoru pro Echo24.cz viceguvernér ČNB M. Mora uvedl, že není zcela zastáncem intervencí, a že by radši preferoval v boji proti inflaci zvyšování úrokových sazeb. Česká koruna tak ke konci dne skokově oslabila na úroveň 24,55 CZK/EUR (-0,2 %). Pro dnešní HN viceguvernérka E. Zamrazilová uvedla, že preferuje stabilní sazby případně jejich velmi mírné zvýšení.

Zdroj informací

Kevin Tran Nguyen, Ekonomický a strategický výzkum, Komerční banka, a.s.

Datum

21. července 2022

Sociální sítě NejBusiness.cz

Doporučujeme

Přihlášení

Přihlášení
E-mail:
Heslo:

Reklama

Page generated in 1.4615 seconds.
Redakční systém teal.cz naprogramoval Vítězslav Dostál