Ivan Bartoš: Rychlé schválení mandátu Rady pro vyjednávání vysílá silný signál solidarity s regiony

Ivan Bartoš: Rychlé schválení mandátu Rady pro vyjednávání vysílá silný signál solidarity s regiony

Zástupci členských států EU se dohodli na společném mandátu pro vyjednávání o využívání evropských fondů v rámci politiky soudržnosti. Návrh legislativních změn, které představila koncem června Evropská komise, reaguje na iniciativu ministra pro místní rozvoj Ivana Bartoše a dalších jeho kolegů. Ve společném dopise 12 členských států ministři odpovědní za politiku soudržnosti vyzvali Evropskou komisi k rychlému řešení uprchlické vlny z Ukrajiny i aktuální hospodářské situace v Evropě.

Legislativní návrh Komise, nazvaný FAST CARE, částečně mění legislativní rámec pro čerpání prostředků evropských fondů z politiky soudržnosti tak, aby čerpání bylo flexibilnější. V zájmu urychlení postupu schvalování se členské státy EU sdružené v Radě EU rozhodly text návrhu Evropské komise neměnit.

„Rychlé schválení mandátu Rady pro vyjednávání vysílá silný signál solidarity. Díky tomu se budou moct regiony, obce a města lépe vypořádat s dopady ruské agrese na Ukrajině. Situace se kvůli válce nadále zhoršuje a my musíme rychle jednat, abychom zajistili, že zdroje politiky soudržnosti budou dostupné tam, kde jsou nejvíce potřeba a aby bylo možné je plně využít. Byla to právě Česká republika, která legislativní změny iniciovala ještě během francouzského předsednictví,“ uvedl ministr Ivan Bartoš.

Návrh zahrnuje mimo jiné opatření, která poskytují větší flexibilitu při fázování projektů politiky soudržnosti z jednoho programového období do druhého. Díky tomu je tak možné zohlednit i neočekávané potřeby, které v souvislosti s vypuknutím krize vznikly, jako jsou například rostoucí ceny materiálů a energií a také nedostatek pracovních sil.

Evropský parlament má svou zprávu schválit na podzim a pak bude možné pokračovat ve vyjednávání mezi Evropskou komisí, Radou EU a Evropským parlamentem, kde bude Česká republika zastupovat Radu EU jako její předsedající země.

Zdroj informací

Ivan Bartoš, ministr pro místní rozvoj

Datum

20. července 2022

Sociální sítě NejBusiness.cz

Doporučujeme

Přihlášení

Přihlášení
E-mail:
Heslo:

Reklama

Page generated in 1.5143 seconds.
Redakční systém teal.cz naprogramoval Vítězslav Dostál