Ivan Bartoš: Pro nové období IROP 2021 – 2027 máme schváleno 117 mld.

Ivan Bartoš: Pro nové období IROP 2021 – 2027 máme schváleno 117 mld.

Integrovaný regionální operační program (IROP), který spravuje Ministerstvo pro místní rozvoj, v dalším období opět podpoří dopravu, vzdělávání, zdravotnictví, ale i sociální bydlení a mnohé další projekty. V červenci byl totiž schválen Programový dokument IROP pro nové programové období 2021 – 2027 v celkové částce 117 mld. korun.

„Podpořeno by mělo být 1 400 škol a školských zařízení, v sociální oblasti bude k dispozici sociální bydlení pro více než 5 000 osob v sociální nouzi a pro více než 9 000 osob nové nebo modernizované kapacity sociálních služeb. Vzniknou také nová a zmodernizovaná zdravotnická zařízení pro více než 900 tisíc pacientů,“ říká místopředseda vlády pro digitalizaci a ministr pro místní rozvoj Ivan Bartoš. „Díky dotační podpoře z IROP máme dále v plánu pořídit zhruba 440 informačních systémů veřejné správy, 1 tisíc kusů techniky pro integrovaný záchranný systém, dojde k výstavbě, rekonstrukci či modernizaci 390 km silnic II. třídy a bude podpořeno 450 hektarů zelené infrastruktury ve veřejném prostranství měst a obcí,“ dodává Ivan Bartoš.

Po schválení Programového dokumentu následoval první řádný Monitorovací výbor IROP, a to za účasti Evropské komise, regionálních a sociálních partnerů, jednotlivých ministerstev, neziskových organizací. Výsledkem jednání bylo schválení kritérií hodnocení projektů a systém hodnocení projektů IROP. Schválen byl i harmonogramu výzev pro rok 2022. Na konci července se tak mohou žadatelé o dotaci připravovat na vyhlášení prvních výzev. Konkrétně první výzva bude vyhlášena 28. 7. 2022 a bude zacílena na rozvoj knihoven.

Celková alokace programu je 4,8 mld. EUR z Evropského fondu pro regionální rozvoj. V přepočtu se jedná o přibližně 117 miliard korun, které IROP v následujících letech rozdělí na projekty v oblastech, jako je např. eGovernment a kybernetická bezpečnost, integrovaný záchranný systém, zelená infrastruktura měst a obcí, silnice II. třídy, vzdělávací infrastruktura, sociální služby a bydlení, zdravotnictví, památky, muzea, knihovny, nebo čistá a bezpečná mobilita.

Zdroj informací

Ivan Bartoš, ministr pro místní rozvoj

Datum

20. července 2022

Sociální sítě NejBusiness.cz

Doporučujeme

Přihlášení

Přihlášení
E-mail:
Heslo:

Reklama

Page generated in 1.4387 seconds.
Redakční systém teal.cz naprogramoval Vítězslav Dostál