Jaromír Gec: Ruská hra o plyn

Jaromír Gec: Ruská hra o plyn

Na trzích bude dnes opět rezonovat téma (ne)obnovení dodávek plynu z Ruska, které se včera oživilo v souvislosti se zprávami, že ruský Gazprom vyhlásil stav vyšší moci na dodávky plynu do Evropy. Konec údržby plynovodu Nord Stream 1 je zatím plánován na tento čtvrtek, nejistota však trvá. Klíčové je rozuzlení tohoto příběhu nejen z pohledu dalšího vývoje cen energií, ale i celkové ekonomické aktivity. Jedná se totiž o hlavní riziko pro nadcházející měsíce. Z dat dnes bude zveřejněna finální červnová inflace v eurozóně, která podle nás bude potvrzena na 8,6 % y/y. Výhled pro zbytek letošního roku je vzhledem k výraznému příspěvku cen energií k růstu cen výrazně podmíněn právě dodávkami plynu.

Další vývoj evropské inflace závisí do značné míry na plynu

Finální červnová inflace v eurozóně dnes patrně bude potvrzena na 8,6 %. Za posledních devět měsíců jde o osmý případ, kdy inflace dosáhla rekordní hodnoty. Většina meziročního zrychlení inflace byla způsobena rostoucí dynamikou cen potravin a energií. Jádrová inflace se v červnu překvapivě snížila z 3,8 % y/y na 3,7 % y/y. Na druhou stranu sezónně očištěná měsíční inflace u zboží zůstala velmi silná, což naznačuje, že je stále ovlivňována nedostatkem nabídky. Napětí v dodavatelských řetězcích se nicméně v poslední době zmírňuje a i ceny některých komodit (kromě plynu) již zaznamenaly určité poklesy. Klíčovou roli pro výhled inflace sehraje do jaké míry, případně zda vůbec, budou obnoveny dodávky plynu do Evropy.

Pokud by dodávky nakonec byly obnoveny již v tomto týdnu, předpokládáme dosažení vrcholu inflace v eurozóně v září nad 9 %. Úplné zastavení dodávek plynu by s největší pravděpodobností vedlo k recesi a dalšímu nárustu inflace. Ceny energií by totiž v takovém případě dále vzrostly, naopak produkce by se v důsledku přídělového systému zřejmě opět zadrhla, což by vyvolalo další kolo nabídkově taženého růstu cen. Z velkých evropských ekonomik by největší dopady nedostatku plynu pravděpodobně vzhledem k závislosti na Rusku a (ne)možnostech substituce této suroviny pocítilo Německo a Itálie.

Obavy trhů z recese v USA trvají

Nálada na akciových trzích včera byla smíšená, k čemuž přispěla přetrvávající nejistota ohledně obnovení dodávek plynu do Evropy. Evropské akciové indexy si přesto připsaly přibližně 1 % a v plusu otevřely i americké trhy. Americká seance však nakonec skončila v červených číslech. Nervozita v zámoří přetrvává v souvislosti s obavami z recese. Sázky na 100bodový hike Fedu v červenci se od minulého týdne snížily, trh aktuálně očekává pro nejbližší zasedání nárůst sazeb o zhruba 80 bb.

Gazprom vyhlásil stav vyšší moci na dodávky plynu do EU. Podle agentury Bloomberg se to týká německých odběratelů Uniper a RWE. Již od minulého týdne jsou dodávky plynu tímto plynovodem přerušeny, údajně v důsledku pravidelné údržby a k jejich obnovení by mělo dojít tento čtvrtek. Zvýšená nejistota spojená s těmito zprávami pravděpodobně přispěla k růstu ceny ropy Brent opět viditelně nad 100 USD/barel, konkrétně na bezmála 106 USD/barel, což je oproti pátku nárůst o necelých 5 %. Případné déletrvající narušení dodávek zemního plynu do EU by bylo pro ČR obzvlášť problematické, jelikož je u dodávek plynu na Rusku závislá téměř ze 100 %.

Na devizovém trhu oslaboval americký dolar, v regionu panoval klid. Americký dolar včera v páru s eurem ztratil téměř 1 %, když uzavřel na 1,017 USD/EUR, patrně v souvislosti s očekáváním méně razantního zvýšení sazeb Fedu. Regionální měny při absenci důležitých makroekonomických dat včerejšek zakončily v blízkosti otevíracích hodnot.

Zdroj informací

Jaromír Gec, Ekonomický a strategický výzkum, Komerční banka, a.s.

Datum

19. července 2022

Sociální sítě NejBusiness.cz

Doporučujeme

Přihlášení

Přihlášení
E-mail:
Heslo:

Reklama

Page generated in 1.3125 seconds.
Redakční systém teal.cz naprogramoval Vítězslav Dostál