Jan Vejmělek: Blížící se zasedání ECB euru svědčí

Jan Vejmělek: Blížící se zasedání ECB euru svědčí

Společné evropské měně se v průběhu dnešní evropské seance dařilo. Z ranních kotací pod 1,015 se kurz posunoval dále od parity, v odpoledních hodinách byl o více než cent výše. Euro živí spekulace na možné razantnější zvýšení eurových úrokových sazeb na čtvrtečním zasedání. My předpokládáme zvýšení depozitní sazby o 25 bb na -0,25 %. Spekuluje se ale, že zavedení antifragmentačního nástroje by mohlo umožnit sazby zvednout o 50 bb a ty by se tak po dlouhých letech dostaly ze záporného teritoria.

Trhy již dnes nijak dramaticky nereagovaly na šířící se zvěsti, že plyn z Ruska v závěru tohoto týdně téct nezačne. Ani akciové trhy se již tohoto scénáře výrazně nebojí, evropské indexy dnes byl v mírném plusu, zrovna tak futures na americké akcie. Květnová stavební výroba v eurozóně skončila lepším výsledkem, potvrzená inflační data za červen již nic nového nepřinesla.

Sílící euro ocenily regionální měny, zejména polský zlotý. Maďarský forint v odpoledních hodinách většinu intradenních zisků odepisoval. Česká koruna si opět žila svým příběhem. Z ranních kotací u 24,55 CZK/EUR sice hned po otevření posílila o více než deset haléřů, velmi rychle ale tyto zisky vymazala a po celé odpoledne se kurz držel v blízkosti ranních zahajovacích 24,55 CZK/EUR.

Zdroj informací

Jan Vejmělek, Hlavní ekonom, Vedoucí odboru Ekonomický a strategický výzkum, Komerční banka

Datum

19. července 2022

Sociální sítě NejBusiness.cz

Doporučujeme

Přihlášení

Přihlášení
E-mail:
Heslo:

Reklama

Page generated in 1.1255 seconds.
Redakční systém teal.cz naprogramoval Vítězslav Dostál