Jana Steckerová: Korunu před negativním sentimentem chrání ČNB

Jana Steckerová: Korunu před negativním sentimentem chrání ČNB

Kurz koruny měl během tohoto týdne tendenci spíše posilovat. Krátce se dostal i pod hladinu 24,30 CZK/EUR. Zisky nicméně neudržel a v závěru týdne se pohyboval nad úrovní 24,50 CZK/EUR. Na trhu je stále patrná přítomnost centrální banky, která navzdory hrozbě plynové krize i oslabování eura a ostatních regionálních měn pomáhá koruně držet se na silnějších úrovních. Na základě tento týdne zveřejněné dekádní bilance ČNB odhadujeme, že na obranu koruny bylo v první třetině července vynaloženo zhruba 7 mld. EUR. Na devizových intervencích tak ČNB mohla utratit již zhruba 10 % svých celkových devizových rezerv. Z domácích dat byla zveřejněna inflace. Ta v meziročním srovnání stoupla z květnových 16 % na červnových 17,2 %.

V meziměsíčním srovnání inflace nicméně již druhý měsíc klesala. V důsledku dražší elektřiny, plynu a tepla jí v červnu ovšem čeká růst k 20 %. Zklamání přinesly české dubnové maloobchodní tržby. Ty v meziročním srovnání poklesly o silných 6,9 %. Na domácnosti již dopadají vysoké ceny, které budou spotřebu brzdit i v následujících měsících. Pozitivně překvapil červnový podíl nezaměstnaných. Ten poklesl o další desetinu na 3,1 %, prostor pro další utahování trhu práce vidíme nicméně již jako limitovaný.

Pro týdeník Respekt poskytl rozhovor člen bankovní rady Tomáš Holub. Podle jeho slov současná situace může vyžadovat další zvýšení úrokových sazeb a této debatě se nebrání. Hlavním nástrojem jsou dle něho úrokové sazby. Intervence jsou dočasný komplementární nástroj, který by neměl být jejich náhražkou.

Ostatní regionální měny byly pod vlivem oslabujícího eura a celkově negativního sentimentu. Polský zlotý zahajoval týden na 4,78 PLN/EUR, v pátek se pohyboval kolem 4,8 PLN/EUR. Maďarský forint se obchodoval v pásmu 404-414 EUR/HUF. Maďarská centrální banka v úterý dodala avizované 200bodové zvýšení týdenní depozitní sazby na 9,75 %.

Pro evropskou měnu nebyl tento týden dobrý. Nadále zůstávala pod tlakem obav z uzavření kohoutů plynu a tím i případné recese a pohybovala se tak těsně nad paritou. Po zveřejnění americké inflace, která opět překonala ve směru nahoru (9,1 % y/y) tuto úroveň dokonce krátce prolomila. V závěru týdne se pohybovala kolem hladiny 1,006 USD/EUR.

Zdroj informací

Jana Steckerová, Ekonomický a strategický výzkum, Komerční banka, a.s.

Datum

15. července 2022

Sociální sítě NejBusiness.cz

Doporučujeme

Přihlášení

Přihlášení
E-mail:
Heslo:

Reklama

Page generated in 1.5395 seconds.
Redakční systém teal.cz naprogramoval Vítězslav Dostál