Martin Dozrál: Poptávka v maloobchodních řetězcích klesá, zlevňování se nekoná

Martin Dozrál: Poptávka v maloobchodních řetězcích klesá, zlevňování se nekoná

Hobby markety pozorují již od dubna nižší návštěvnost ve svých prodejnách. Dlouhodobě se potvrzuje trend, že zákazníci jsou ve svých útratách opatrnější, poptávka se zpomaluje. Projevuje se nejenom neochota nakupovat za tak vysoké ceny, ale lidé již často nemají dostatek finančních prostředků. Po letní dovolené čeká na domácnosti kontrola rozpočtů a rozhodování o tom, jaké výdaje upřednostní a jaké nákupy budou muset odložit.

Podobná situace je i u našich sousedů, v Polsku poklesla od začátku války na Ukrajině produkce o 20 až 30 % v důsledku snížení poptávky ze strany konečných zákazníků. Obdobná situace je na Slovensku, které má geograficky také velmi blízko k Ukrajině, a nálada je tam proto trochu odlišná než v České republice, což se projevuje i na ochotě nakupovat.

V České republice jsou sníženou poptávkou zasaženy především hobby markety a řetězce, které jsou závislé na návštěvnosti konečných zákazníků. Maloobchodní sítě a prodejny se připravují na stále pokračující pokles nákupů a hledají způsob, jak zákazníky přilákat do obchodů. Jedinou cestu vidí ve slevových akcích, na což zákazníci stále ještě slyší.

Akční ceny ale také vyvolávají falešnou představu zlevňování, což ale nereflektuje realitu. Jedná se v podstatě o investice do marketingu, jak opět přilákat zákazníky do obchodů. Češi na tyto slevové akce velmi reagují, ale uměle se tím vyvolává pocit, že se ceny snižují. Ceny materiálů stále rostou. Snižují je pouze ti dodavatelé, kteří je dříve uměle navyšovali a mají tedy ještě rezervy, jak je nyní snížit.

U některých výrobkových skupin je samozřejmě pokles ceny způsoben enormním úbytkem poptávky a firmy, aby si udržely kladné cash flow a prodaly naskladněné výrobky, musí prodávat za velmi nízké ceny.

Prodejní kanály, které se včas přeorientovaly na B2B segment a začaly se zaměřovat i na projektové zakázky, zaznamenaly v posledních měsících nárůsty prodejů. Například do našich franšízových obchodů chodí méně koncových zákazníků, a proto se více věnují developerským projektům. Developeři se snaží své projekty zahájit a také co nejdříve dokončit, protože se obávají dalšího zdražování vstupních materiálů. Některé naše obchody mají dokonce rekordní počet nasmlouvaných kontraktů.

Jednoznačně pozitivní je fakt, že dodávky materiálů se obecně zlepšily, neřešíme již situace jako před několika měsíci, kdy některé materiály nebyly vůbec k dispozici, a proto byla přímo ohrožena výroba. Museli jsme pracovat s různými scénáři, jako například s variantou zastavení nebo omezení výroby. Toto nám nyní naštěstí nehrozí. Ceny vstupních materiálů však stále stoupají, ale aktuálně je největší hrozbou přerušení dodávek plynu z Ruska, což by zásadním způsobem tyto dodávky ohrozilo.

Pokud bych měl stručně shrnout aktuální tržní situaci v našem segmentu, tak snižování maloobchodních cen je umělé, jedná se o marketingové akce, kterými se prodejci snaží zákazníky přimět opět nakupovat, oproti tomu rostoucí zájem ze strany developerů je dán především obavami z dalšího zdražování vstupních materiálů. Tomu odpovídá i zpráva z Českého statistického úřadu, která uvádí, že počet zahájených bytů byl v květnu od roku 2006 rekordní a meziročně vzrostl o 24 %. Podle ČSÚ klesly v květnu také maloobchodní tržby, a to meziročně o 6,9 %, což se týká všech typů prodejen, vyjma lékáren a drogerií. Pátý měsíc v řadě klesají také tržby internetovým obchodům, což jenom potvrzuje trend snižování spotřebitelské poptávky. Stále více lidí využívá akční nabídky a před výplatou počítá každou korunu.

Zdroj informací

Martin Dozrál, generální ředitel společnosti SOLODOOR

Datum

14. července 2022

Sociální sítě NejBusiness.cz

Doporučujeme

Přihlášení

Přihlášení
E-mail:
Heslo:

Reklama

Page generated in 1.3004 seconds.
Redakční systém teal.cz naprogramoval Vítězslav Dostál