Kevin Tran Nguyen: Bilance běžného účtu v ČR prohloubí deficit

Kevin Tran Nguyen: Bilance běžného účtu v ČR prohloubí deficit

Po včerejší smršti inflačních čísel je dnešní makroekonomický kalendář relativně prázdný. Zveřejněná bilance běžného účtu v ČR by měla ukázat na prohloubení schodku až na 30,6 mld. CZK. Podpora koruny dle našich odhadů stála ČNB první červencový týden téměř 7 mld. EUR, což výrazně převyšuje objemy intervencí za celý červen (5,1 mld. EUR). Zatímco česká inflace zpomalila na meziměsíční bázi, tak růst spotřebitelských cen v USA výrazně překvapil a dolar se krátce podíval pod paritu. Risk-off nálada se také odrazila na propadech akciových indexů.

 

Bilance běžného účtu v ČR by se měla propadnout

Z dat u nás bude zveřejněna bilance běžného účtu, od které čekáme schodek 30,6 mld. CZK. Stejného údaje se také dočkáme v Polsku. Růst cen amerických průmyslových výrobců v meziročním srovnání pravděpodobně zpomalí. Na meziměsíční bázi se však zřejmě dočkáme mírného nárůstu tempa značící přetrvávající tlaky v průmyslové sféře, ke kterým také přispěje růst cen surové ropy z půlky června. Hlavní roli by měla již tradičně sehrát kombinace cen energetických komodit a problémů v dodavatelských řetězcích.

Inflace se posunula výše na obou stranách Atlantiku

Zveřejněná domácí inflace byla jenom mírně pod našimi odhady, které počítaly s meziměsíčním tempem 1,8 % (vs 1,6 %), ovšem nad tržním konsensem (1,5 %). Zatímco v meziročním srovnání jsme se dostali o něco výše na 17,2 % z dubnových 16 %, tak na meziměsíční dynamice po sezónním očištění již druhý měsíc v řadě pozorujeme pokles. Přestože inflace poslední dva měsíce již tak drasticky nezrychluje, tak v červenci očekáváme další dramatický posun nahoru z důvodu zdražování cen elektřiny, plynu a tepla. Náš výhled růstu spotřebitelských cen blížící se 20 % by tak znamenal tlak na zvyšování sazeb ze strany ČNB.

Zlepšení situace v dodavatelských řetězcích pozdvihlo průmyslovou produkci v eurozóně, která v květnu vzrostla meziměsíčně o 0,8 % a meziročně o 1,6 %. Růst jde zejména na vrub irské průmyslové produkce. Větší evropské ekonomiky zaznamenaly meziměsíčně buď téměř stagnaci nebo mírný propad.

Americká inflace výrazně překvapila vzestupem na 9,1 % v meziročním srovnání (1,3 % m/m), zatímco odhady analytiků činily 8,8 % y/y (1,1 % m/m). Jádrová inflace navíc ještě navýšila meziměsíční tempo z květnových 0,6 % na 0,7 % v červnu. Hlavní roli v nárůstu sehrály položky imputovaného nájemného a energií. Zveřejnění čísla vyvolalo silnou reakci na eurodolaru, který na krátkou chvíli prolomil hranici 1,00 USD/EUR. Nicméně se zdá, že parita je (zatím) ubráněna. Vyšší inflace také vedla k navýšení sázek na tvrdší utahování měnové politiky ze strany amerického Fedu.

Česká koruna se vyhýbala trendu ostatních středoevropských měn. Zatímco maďarský forint a polský zlotý oslabovaly (0,74 % a 0,25 %), tak koruna připisovala překvapivě zisky, ale nakonec uzavřela blízko otevírací hodnotě 24,38 CZK/EUR. Potom, co koruna za pomoci ČNB dlouho oscilovala kolem úrovně 24,70 a následně 24,60 EUR/CZK, jsme se dočkali v posledních dnech skokového posílení. Pomoc koruně ze strany ČNB dle našich odhadů po včerejším zveřejnění dekádní bilance centrální banky za první červencový týden stála ČNB téměř 7 mld. EUR, což je více než kolik vynaložila na intervencích za celý červen (5,1 mld. EUR).

Zdroj informací

Kevin Tran Nguyen, Ekonomický a strategický výzkum, Komerční banka, a.s.

Datum

14. července 2022

Sociální sítě NejBusiness.cz

Doporučujeme

Přihlášení

Přihlášení
E-mail:
Heslo:

Reklama

Page generated in 1.264 seconds.
Redakční systém teal.cz naprogramoval Vítězslav Dostál