Jaromír Gec: Dolar je k euru nejsilnější za zhruba dvě dekády

Jaromír Gec: Dolar je k euru nejsilnější za zhruba dvě dekády

Tuzemský schodek běžného účtu platební bilance se v květnu prohloubil. Jeho deficit ve výši 22,8 mld. CZK byl oproti našemu odhadu i tržnímu konsenzu o něco mírnější. Projevuje se v něm jednak deficit zahraničního obchodu se zbožím, který je na jedné straně důsledkem dovozu drahých energií, ale i problémů v exportu, který se potýká s napjatými dodavatelskými řetězci. K zápornému saldu běžného účtu přispěl rovněž odliv dividend z přímých investic a také převody do rozpočtu EU. Z hlediska kurzu koruny je prohlubující se schodek běžného účtu platební bilance jedním ze zdrojů tlaku na oslabení domácí měny.

Trhy zvyšují sázky na další výrazný nárust sazeb Fedu. Podporuje je v tom především silně proinflační prostředí v americké ekonomice, které bylo potvrzeno jak včerejší spotřebitelskou inflací za červen, která překonala tržní odhady (9,1 % y/y, oček. 8,8 % y/y), tak dnešními cenami výrobců za stejný měsíc (11,3 % y/y, oček. 10,7 %). O něco vyšší než očekávaný počet nových žádostí o podporu v nezaměstnanosti za uplynulý týden na tomto sentimentu nic nezměnil. Dnes odpoledne trhy očekávaly na červencovém zasedání Fedu zvýšení sazeb již o cca 90 bb.

Na devizových trzích pokračuje dominance dolaru. V páru s eurem se v průběhu dnešního odpoledne obchodoval i lehce pod paritou. To kromě zmíněného růstu amerických tržních sazeb v důsledku přetrvávajícího proinflačního prostředí patrně souvisí také se závislostí Evropy na zemním plynu z Ruska. Okolo brzkého obnovení jeho dodávek přitom stále panuje nejistota. Ve středoevropském regionu dnes maďarský forint i polský zlotý korigovaly včerejší ztrátu. Koruna přes výrazný nárůst tržních kratších výnosů naopak lehce ztrácela, když se odpoledne obchodovala poblíž 24,46 CZK/EUR. I nadále si tak žije vzhledem k přítomnosti ČNB na trhu „vlastním životem“.

Tlaky na její oslabení přitom byly začátkem července patrně poměrně silné. Na základě včera zveřejněné dekádní bilance ČNB odhadujeme, že na její obranu bylo v první třetině července vynaloženo zhruba 7 mld. EUR, tedy viditelně více, než činí náš odhad za celý červen (5,1 mld. EUR). Objem spotových operací na devizovém trhu od května do 10. července tak mohl dosáhnout zhruba 10 % celkových devizových rezerv centrální banky.

Zdroj informací

Jaromír Gec, Ekonomický a strategický výzkum, Komerční banka, a.s.

Datum

14. července 2022

Sociální sítě NejBusiness.cz

Doporučujeme

Přihlášení

Přihlášení
E-mail:
Heslo:

Reklama

Page generated in 1.4667 seconds.
Redakční systém teal.cz naprogramoval Vítězslav Dostál