Martin Gürtler: Inflace zůstává výrazná a v červenci se nejspíše dostane ke 20 %

Martin Gürtler: Inflace zůstává výrazná a v červenci se nejspíše dostane ke 20 %

Meziměsíční inflace zůstává nadále výrazná, po sezonním očištění se však již druhý měsíc v řadě snižovala. Spotřebitelské ceny se v červnu zvýšily v průměru o 1,6 % po růstu o 1,8 % v květnu. K poklesu meziměsíční dynamiky došlo i po sezonním očištění, a to z 1,6 % na 1,4 %. Na meziměsíčním růstu cen se podílely zejména náklady spojené s bydlením (příspěvek k meziměsíční inflaci ve výši 0,5 pb) odrážející v prvé řadě pokračující zdražování energií a imputovaného nájemného, a také potraviny (příspěvek 0,4 pb). V červnu rovněž výrazně rostly ceny pohonných hmot. Růst cen je nicméně i nadále hodně plošný. Ceny zboží i služeb rostly shodně o 1,6 %.

V meziročním vyjádření inflace podle očekávání dále zrychlila, a to z 16,0 % na 17,2 %. To bylo o desetinu nad konsensem analytiků a naopak mírně pod naším odhadem, který čekal 17,4 %. I z meziročního úhlu pohledu k inflaci nejvíce přispívaly náklady související s bydlením a ceny pohonných hmot a potravin.

V červenci dojde k dalšímu a pravděpodobně skokovému růstu spotřebitelských cen. Podle již zveřejněných ceníků velkého počtu dodavatelů by totiž mělo dojít k výraznému zdražení elektřiny, plynu a tepla. Vlivem toto se meziroční inflace podle našeho odhadu přiblíží ke 20 % a poblíž této úrovně nejspíše setrvá až do konce roku. Jelikož ceny pro domácnosti zatím zahrnují jen zlomek vysokých velkoobchodních cen energií, lze očekávat jejich další zdražení na podzim či na začátku příštího roku. Naději na zmírnění tlaků na růst spotřebitelských cen naopak dává postupně chladnoucí poptávka.

Vysoká inflace bude i nadále vytvářet tlak na Českou národní banku, aby dále zvyšovala úrokové sazby. V případě, že by se tak nestalo, hrozí, že vyšší inflace bude přetrvávat po delší dobu.

Zdroj informací

Martin Gürtler, Economist, Investment Banking, Komerční banka, a.s.

Datum

13. července 2022

Sociální sítě NejBusiness.cz

Doporučujeme

Přihlášení

Přihlášení
E-mail:
Heslo:

Reklama

Page generated in 1.2355 seconds.
Redakční systém teal.cz naprogramoval Vítězslav Dostál