Jana Steckerová: Koruna díky ČNB jako jediná z regionu stabilní

Jana Steckerová: Koruna díky ČNB jako jediná z regionu stabilní

Regionální měny zůstávaly i v úterý pod vlivem negativního sentimentu vyvolaného obavami z déletrvajícího přerušení dodávek plynu do Evropy. Výrazně ztrácel především maďarský forint, který se dostal až nad hladinu 414 HUF/EUR. V odpoledních hodinách centrální banka zvýšila týdenní depozitní sazbu o 200 bb na 9,75 %, tak jak se očekávalo a banka již dopředu avizovala. I tak ale forint mírně zkorigoval předchozí ztrátu na 409 HUF/EUR. Oslaboval i polský zlotý (na 4,85 PLN/EUR), v průběhu dne však své ztráty umazal.

Jedinou stálicí v regionu byla česká koruna, kterou udržuje stabilní přítomnost České národní banky na devizovém trhu. Kurz byl tak víceméně po celý den přibitý k hladině 24,60 CZK/EUR. V odpoledních hodinách pak posílil na 24,53 CZK/EUR. Z domácích dat byla zveřejněn červnový podíl nezaměstnaných. Ten poklesl o další desetinu na 3,1 %.

Společná evropská měna ve srovnání s předchozím dnem lehce posílila (na 1,005 USD/EUR). Pod paritu se tak nedostala, a to i navzdory výrazně horšímu německému ZEW indexu. Ten, stejně jako kurz eura vůči dolaru, sráží obavy z přerušení dodávek plynu a případné recese v eurozóně.

Zdroj informací

Jana Steckerová, Ekonomický a strategický výzkum, Komerční banka, a.s.

Datum

12. července 2022

Sociální sítě NejBusiness.cz

Doporučujeme

Přihlášení

Přihlášení
E-mail:
Heslo:

Reklama

Page generated in 1.3306 seconds.
Redakční systém teal.cz naprogramoval Vítězslav Dostál