Vít Hradil: Český maloobchod pokračuje v ochlazování

Vít Hradil: Český maloobchod pokračuje v ochlazování

Maloobchodní tržby českých prodejců v reálném vyjádření vykázaly v květnu meziměsíční pokles o 2,3 % a navázaly tak na klesající trend, který trvá již od ledna letošního roku. Ještě hůře pak působí meziroční srovnání, kde je evidován propad o 6,9 %. Ten je ovšem do značné míry zkreslen loňským uvolněním pandemických restrikcí, které způsobilo nezvykle silný nápor zákazníků v obchodech.

V meziročním srovnání došlo k nejstrmějšímu poklesu u tržeb v obchodech s oděvy a obuví (-15,3 %) a s výrobky pro kulturu a rekreaci (-14,8 %). Není ovšem náhodou, že právě tyto segmenty zažily v loňském květnu nejsilnější post-lockdownový nával zákazníků, což vytvořilo vysokou srovnávací základnu. Naopak nejlépe se meziročně dařilo prodejcům ve stáncích a na trzích (+20,9 %).

Meziměsíčně vykázala růst tržeb jen malá část kategorií, konkrétně se jednalo o obchod s motorovými vozidly (+2,3 %), pohonnými hmotami (+1,1 %) a již zmiňovanými oděvy a obuví (+1,1 %). Výrazný pokles oproti dubnu naopak evidovali prodejci s potravinami.

Ve srovnání s předpandemickým obdobím – tedy konkrétně s únorem 2020 – zůstává český maloobchod i nadále v útlumu. Jako celek ztrácí 4,1 %, přičemž nejdále k předkrizovým hodnotám má obchod s motorovými vozidly (-16,1 %), s oděvy a obuví (-15,6 %) a ve stáncích a na trzích (-11,8 %). Pandemickým vítězem pak zůstává kategorie obchodu přes internet nebo zásilkové služby, kde jsou tržby aktuálně o 25,9 % objemnější, než byly před příchodem koronaviru.

Ačkoliv český maloobchod eviduje v reálném vyjádření již od začátku roku sestupný trend, odražení ode dna zřejmě není na dohled. Kupní síla Čechů zůstává pod tlakem, když růst mezd nestačí pokrýt pádivou inflaci. Ačkoliv tak Češi v letošním květnu u maloobchodníků utratili nominálně o 8,1 % více peněz, než před rokem, reálně za tyto prostředky dostali o 6,9 % méně zboží. Spotřebitelská nálada se momentálně nachází extrémně nízko, přičemž naposledy jsme ji takto mizernou zaznamenali v roce 2012. České peněženky pak i v nejbližších měsících zůstanou pod tlakem, když se budou dramaticky zdražující energie čím dál více propisovat do účtů domácností. Ani letos se tak podle nás tuzemský maloobchod na předpandemické objemy reálných prodejů nevrátí, a naopak od něj čekáme za celý rok pokles poblíž 3 %.

Zdroj informací

Vít Hradil, hlavní ekonom, CYRRUS, a.s.

Datum

11. července 2022

Sociální sítě NejBusiness.cz

Doporučujeme

Přihlášení

Přihlášení
E-mail:
Heslo:

Reklama

Page generated in 2.2706 seconds.
Redakční systém teal.cz naprogramoval Vítězslav Dostál