Anna Kuhnová: Červnový sešup a červencový obrat trendu? Praha mezi Frankfurtem a New Yorkem.

Anna Kuhnová: Červnový sešup a červencový obrat trendu? Praha mezi Frankfurtem a New Yorkem.

Globální akcie zatím neprožívají dobrý rok. První letošní pololetí patří vůbec k těm nejhorším v novodobé historii. Burzy v USA, Evropě či Asii propadly od ledna přibližně o pětinu. Červnový pokles byl smutnou třešničkou na dortu. Dosavadní průběh červencového obchodování ale dává naději do budoucna. A pražská burza není výjimkou. Podaří se jí udržet krok se světem i v případě obratu trendu?

Vývoj hlavního indexu pražské burzy PX se v průběhu června v zásadě nijak nelišil od vývoje indexů významných evropských a světových burz. PX v průběhu června přišel o necelých osm procent své hodnoty. Zjednodušeně řečeno by se dalo říci, že Praha se v šestém letošním měsíci postavila mezi Frankfurt nad Mohanem a New York. Frankfurtská burza totiž odepsala přes deset procent, zatímco akcie v New Yorku měřeno indexem S&P 500 necelých sedm procent.

Dosavadní průběh červencového obchodování ale dává jistou naději na obrat. Pražský akciový index PX zpevnil od 1. do 8. července téměř o jedno procento. To není úplně špatný výsledek i vzhledem k tomu, že do uvedeného týdne padly dva státní stávky, kdy měla Praha zavřeno. New York přidal tři procenta, Frankfurt 1,8 procenta.

Dění na pražské burze tak zatím jde ve vleku burz světových, které poměrně citlivě reagují na zprávy z ekonomiky, a to zejména ty, které se týkají inflace. Od jejího vývoje se totiž dá odhadovat reakce centrálních bank v USA a Evropě. A zatím vše nasvědčuje tomu, že Evropská centrální banka poprvé od roku 2015 zvýší své základní úrokové sazby tak, že se budou nacházet v kladných hodnotách.

To by pro pražskou burzu mohla být nepříznivá zpráva, jelikož tímto tahem ECB by se zvýšila atraktivita eurových aktiv, a mohl by tak nastat přeliv zejména krátkodobých prostředků z korun právě do eur, což by se nemuselo vyhnout ani akciím.

Praha má však oproti ostatním burzám v posledních týdnech ještě jedno významné specifikum. Dění na jejím parketu totiž ovlivňují spekulace, zprávy a dohady kolem energetické skupiny ČEZ. Nedávná zdánlivě nevinná anketa provedená mezi politiky vládních stran ohledně možného zavedení sektorové daně totiž vedla k rozkolísání tržní hodnoty akcií ČEZ, navíc se od 1. července titul obchoduje bez nároku na dividendu.

Akcie ČEZ jsou v dosavadním průběhu července suverénně nejobchodovanějším titulem. Objem obchodů na jeho akciích dosáhl od 1. do 8. července bezmála 89 milionů eur (bezmála 2,2 miliardy korun). Za celý červen tento objem dosáhl asi 315 milionů eur (7,7 miliardy korun), za květen 348 milionů eur (8,6 miliardy korun).

Je zjevné, že i v dalším průběhu července (a dalších měsíců) bude pražská akciová burza podléhat převážně náladě, která bude panovat na významných burzách v Evropě a ve světě. A ta zase bude záviset na vývoji globální ekonomiky v čele s americkou a konání významných světových centrálních bank.

Zdroj informací

Anna Kuhnová, jednatelka OX Czechia

Datum

11. července 2022

Sociální sítě NejBusiness.cz

Doporučujeme

Přihlášení

Přihlášení
E-mail:
Heslo:

Reklama

Page generated in 1.2481 seconds.
Redakční systém teal.cz naprogramoval Vítězslav Dostál