Jozo Perić: Americkou inflaci se nemusí podařit zkrotit

Jozo Perić: Americkou inflaci se nemusí podařit zkrotit

Předseda Federálního rezervního systému Jerome Powell se tento týden snažil přesvědčit veřejnost, že Fed zvýší úrokové sazby dostatečně rychle a vysoko, aby potlačil inflaci, aniž by omezil úvěry natolik, že by to zadusilo ekonomiku a vyvolalo recesi.

Powell zdůraznil, že hlavním úkolem Fedu je kontrola inflace, ale stále doufá v „měkké přistání". Tedy snížení inflace a zpomalení růstu, aniž by došlo k recesi nebo nadměrné nezaměstnanosti.

Powell svůj cíl tzv. „měkkého přistání“ zopakoval na akci Evropské centrální banky v portugalské Sintře.

Prezidentka ECB Christine Lagardeová zopakovala „obrovský vliv" energetických šoků, které se projevují celosvětově, ale v Evropě jsou kvůli její závislosti na ruské ropě a zemním plynu pociťovány velmi silně. Zmínila také blízkost Evropy ke konfliktu na Ukrajině a to, že „energetika byla výrazně podhodnocena“ v inflační prognóze banky.

Evropská centrální banka na začátku června uvedla, že v červenci zvýší své základní úrokové sazby o 0,25 % a další zvýšení je naplánováno později v průběhu roku. K 1. červenci banka také plánuje ukončit svůj stimulační program nákupu dluhopisů.

Dnes, 30. června 2022, míra nezaměstnanosti v eurozóně vykázala pokles počtu nezaměstnaných osob. Předchozí míra nezaměstnanosti činila 6,5 %. Pro červen se předpokládalo 6,8 %, ale skutečnost byla 6,6 %, což podporuje plánované zvýšení sazeb ECB.

Technický pohled

Přestože většina analytiků očekává zvýšení úrokových sazeb ze strany ECB, jejich nerozhodnost a sílící dolar vytvářejí tlak na měnový pár EURUSD. Výprodej stále pokračuje. Pokud se ale podíváme na graf 1, můžeme vidět potenciální tvorbu dna. Při zachování vytvořeného dna je možné zvrátit cenu a posílit euro vůči dolaru. Při obchodování je ale potřeba opatrnosti, kvůli již zmíněné nerozhodnosti.

Zdroj informací

Jozo Perić, hlavní analytik společnosti Panda Capital s.r.o.

Datum

4. července 2022

Sociální sítě NejBusiness.cz

Doporučujeme

Přihlášení

Přihlášení
E-mail:
Heslo:

Reklama

Page generated in 1.3289 seconds.
Redakční systém teal.cz naprogramoval Vítězslav Dostál