Jana Steckerová: PMI index poprvé od srpna 2020 pod padesátkou

Jana Steckerová: PMI index poprvé od srpna 2020 pod padesátkou

Index nákupních manažerů v tuzemském zpracovatelském průmyslu se poprvé po téměř dvou letech propadl pod padesátibodovou hranici dělící fázi expanze od kontrakce. Dle průzkumu mezi nákupními manažery v průmyslových podnicích v červenci došlo k prudkému poklesu výroby, které bylo nejsilnější od května 2020. Index výstupu poklesl z květnových 50,4 bodů na velmi slabých 46,3 bodu. Tržní konsensus přitom počítal pouze s mírným zhoršením z květnových 52,3 bodu na 51,0 bodu.

Dramaticky horší výsledek je důsledkem zejména výrazného poklesu nových objednávek. jejich propad byl nejhlubší za poslední dva roky. Z výsledků je patrné, že zákaznici již přestávají být schopni absorbovat vysoké ceny a nákupy výrazně redukují. Jejich poptávka se orientuje spíše na zboží nezbytné potřeby. V důsledku toho také poprvé od září 2020 došlo k poklesu počtu pracovníků. Některé firmy nižší objemy výroby řešily tím, že nenabíraly nové zaměstnance na místa odchozích, případně i propouštěly. Příznivější zpráva je, že ceny vstupů sice dále rostly, ale nejpomaleji za posledních šestnáct měsíců. Zpomalovalo i zdražování výstupů.

Celkově však dnešní statistika nepřináší pro český průmysl příliš dobré zprávy. Už nyní čekáme propad průmyslového sektoru za celý letošní rok o jedno procento. V případě dalšího silného poklesu výroby by výsledek mohl být ještě horší. Situaci by na druhou stranu mohly vylepšovat slábnoucí problémy se subdodávkami a uspokojování poptávky, která v důsledku chybějícího zboží nebyla saturována.

Zdroj informací

Jana Steckerová, Ekonomický a strategický výzkum, Komerční banka, a.s.

Datum

1. července 2022

Sociální sítě NejBusiness.cz

Doporučujeme

Přihlášení

Přihlášení
E-mail:
Heslo:

Reklama

Page generated in 1.6822 seconds.
Redakční systém teal.cz naprogramoval Vítězslav Dostál