Jan Vejmělek: ČNB nadále brání oslabování koruny

Jan Vejmělek: ČNB nadále brání oslabování koruny

Závěr prvního pololetí se na globálních finančních trzích nesl ve znamení narůstajících obav z možné recese, což se odráželo na komoditních či akciových trzích, které se vesměs držely v červených číslech. Tomu odpovídal i vývoj na tržních sazbách, které měly tendenci dále klesat. Na globálním devizovém trhu si podporu držel americký dolar, který vůči euru v týdenním hodnocení získal zhruba procento, kdy se kurz posouval hlouběji pod hladinu 1,05 USD/EUR.

Zveřejněná americká data sílu dolaru ospravedlnila. Zejména statistiky z tamního průmyslu (ať objednávky zboží dlouhodobé spotřeby, tak PMI, resp. ISM průmyslové aktivity) trhy nezklamaly, v mnoha případech naopak. Inflace ale stejně jako všude ve světě sráží spotřebitelskou důvěru Američanů. V případě eurozóny se naplnily obavy z rekordní červnové inflace. Ta sice u našich německých sousedů nečekaně klesla (hlavně ale kvůli vládním zásahům), naopak výrazně vystřelila například ta španělská. Zveřejněné indikátory důvěry, zejména ty z dílny Evropské komise, hodnotící situaci v podnikatelském sektoru, ukazují, že růstové momentum v ekonomice eurozóny zůstává solidní. I v Evropě dělá vrásky na čele rostoucí inflace primárně domácnostem.

Česko jako průmyslová země extrémně závislá na dovážených energetických komoditách je zranitelná. Obavy z toho, jak dlouho bude možné přenášet výrazně zdražující vstupy na koncové spotřebitele, ovlivnily dnes publikovaný červnový PMI aktivity v tuzemském zpracovatelském průmyslu, který jsme komentovali zde https://bit.ly/3AiePGU. Index nečekaně spadl pod hladinu 50 bodů, tedy do pásma kontrakce. Na slabé spotřební výdaje již včera opětovně poukázala zpřesněná a detailnější čísla z národních účtů za první čtvrtletí (viz https://bit.ly/3ysdUCy). Mírně lepším výsledkem skončilo hospodaření vlády, jak ukázala červnová data státního rozpočtu. Oproti květnu schodek dokonce mírně klesl.

Z pohledu korunových obchodníků byla nejzajímavější výměna ve vedení ČNB. Žezla se dnes ujal nový guvernér A. Michl, viceguvernérka E. Zamrazilová a členové bankovní rady K. Kubelková a J. Frait. Nové složení znamená odklon od jestřábího tónu předchozí bankovní rady, což trhy reflektují tlakem na oslabování koruny. Tomu ale centrální banka svými intervencemi brání. A na trhu to bylo patrné prakticky po celý týden, kdy se kurz držel těsně pod hladinou 24,75 CZK/EUR. Ta se podle kurzového vývoje v posledních týdnech jeví jako úroveň, kterou ČNB brání.

Riziko oslabení naší měny v souvislosti s příchodem nové bankovní rady jsme podrobněji diskutovali v reportu zde https://bit.ly/3Nh7TwL. První pracovní den pod vedením nové bankovní rady guvernér Michl potvrdil, že se přihlašuje ke dvěma hlavním cílům České národní banky – cenové stabilitě a finanční stabilitě. Prioritou podle něj bude snížení inflace. Cenovou stabilitu chce i nadále zajišťovat v rámci režimu cílování inflace.

Zdroj informací

Jan Vejmělek, Hlavní ekonom, Vedoucí odboru Ekonomický a strategický výzkum, Komerční banka

Datum

1. července 2022

Sociální sítě NejBusiness.cz

Doporučujeme

Přihlášení

Přihlášení
E-mail:
Heslo:

Reklama

Page generated in 1.4213 seconds.
Redakční systém teal.cz naprogramoval Vítězslav Dostál