CapitalPanda: Ceny dovolených v evropském Středomoří: nejlevnější Řecko a Turecko, nejdražší Francie

CapitalPanda: Ceny dovolených v evropském Středomoří: nejlevnější Řecko a Turecko, nejdražší Francie

Nejlacinější destinace letošního léta (1. 7. – 31. 8. 2022) na pobytové zájezdy u moře v evropském Středomoří* jsou Řecko společně s Tureckem a v těsném závěsu za nimi Španělsko. Ve všech třech případech souvisí cenová politika letovisek s ekonomickou kondicí daných zemí. Řecko a Španělsko tradičně trápí vysoká míra nezaměstnanosti, která byla zesílená právě dopadem pandemie koronaviru, Turecko pro změnu bojuje se závratnou inflací, která způsobuje oslabování tamní měny a zlevňování zájezdů pro zahraniční turisty. Vyplývá to ze srovnávací analýzy, kterou na základě makroekonomických dat a srovnání cen v on-line line rezervačních systémech největších německých cestovních kanceláří (TUI Deuschland, DER Touristik, FTI) vypracoval broker CapitalPanda.

Výsledky je možné také porovnat na cenové mapě.

Překvapením mohou být ceny letních dovolených v Chorvatsku, které mělo po dlouhou dobu nálepku laciné země, avšak atraktivní země. Tento obrázek se ale již nějakou dobu mění a Chorvatsko se stává standardní turistickou destinací, a to i z cenového hlediska. Naopak k nejdražším destinacím pro letí dovolenou patří Azurové pobřeží ve Francii. Zde se to dá vysvětlit mimo jiné tím, že tamní hoteliéři cílí na jinak ekonomicky situovanou klientelu než tradiční rezorty, jejichž cílem je hlavně střední třída.

S výjimkou Chorvatska a Turecka se všechny vybrané destinace nachází na území eurozóny. Znamená to tedy, že ceny dovolených v Chorvatsku a Turecku mohou podléhat kursovým výkyvům lokálních měn právě vůči euru. V případě Chorvatska je však pravděpodobnost výrazného kolísání kursu kuny vůči euru nepoměrně nižší než u turecké liry. Tureckou ekonomiku trápí už několik let dvouciferná inflace, která se v posledních měsících dramaticky zvyšuje. V dubnu se meziroční míra inflace vyšplhala na téměř 70 procent, zatímco před rokem se nacházela přibližně na 16procentní úrovni.

Z tohoto důvodu se dá očekávat další oslabování turecké liry. Není však úplně jasné, nakolik se promítne do koncových cen letních pobytů, jelikož tímto směrem vychýlený kursový rozdíl představuje potenciální zisk pro cestovní kancelář. Dá se ale očekávat, že a případný kursový zisk se cestovní kancelář s klientem podělí. Na každý pád jde o kursové riziko, které má na klienty potenciálně pozitivní dopad.

Turistický ruch patří mezi odvětví, která byla pandemií koronaviru nejvíce zasažena. Po dvou letech prakticky „turistického klidu“ se tradiční přímořská letoviska naplno probouzejí k životu. A ruku v ruce s tím jde také cenový vývoj. Zatímco během koronavrové pandemie se ceny v turistickém ruchu v rámci eurozóny snížily v průměru o šest procent, nyní se dá očekávat přesně opačný vývoj.

Analytici CapitalPanda mapovali ceny v oblíbených destinacích pro nejčastější délky pobytu (7 a 10 dní), různé typy stravování (snídaně, polopenze, all inclusive) a také podle počtu hvězdiček hotelu, v němž je možné v dané lokalitě pobyt strávit. Mezi další kritéria byla vybrána co nejkratší vzdálenost k pláži nebo přítomnost bazénu v rámci daného rezortu. Ve všech případech ceny zahrnují leteckou dopravu a odpovídají období od 1. července do 31. srpna, tedy období letních školních prázdnin. Ceny jsou výsledkem váženého průměrování a při výběru konkrétní nabídky se samozřejmě mohou od průměru lišit.

Zdroj informací

Panda Capital s.r.o.

Datum

1. července 2022

Fotogalerie

Sociální sítě NejBusiness.cz

Doporučujeme

Přihlášení

Přihlášení
E-mail:
Heslo:

Reklama

Page generated in 1.3208 seconds.
Redakční systém teal.cz naprogramoval Vítězslav Dostál