Ivan Bartoš: Pevnostní města je potřeba zachránit

Ivan Bartoš: Pevnostní města je potřeba zachránit

Místopředseda vlády pro digitalizaci a ministr pro místní rozvoj Ivan Bartoš přijal se znepokojením zprávy o dalším zhoršení stavu Velkých pěchotních (Žižkových) kasáren v Terezíně. Stav objektu kasáren je spoustu let poznamenán nedostatečnou péčí, přičemž zkázu v těchto dnech završují síly přírody. Ministerstvo pro místní rozvoj dlouhodobě upozorňuje na potřebu systémového řešení obnovy Žižkových kasáren. Proto připravilo materiál s návrhem řešení a ten nyní odeslalo ke stanovisku všem relevantních partnerům.

„Na ministerstvu jsme připravili materiál na vládu navrhující konkrétní kroky, které je potřeba udělat pro záchranu Žižkových kasáren. Materiál rovněž řeší obnovu Čtvercových kasáren v Josefově, tedy objektu, který je v podobné situaci jako kasárna v Terezíně. Při jeho přípravě jsme vycházeli z podkladů shromážděných díky spolupráci s dotčenými městy. Havarijní situace budov si vyžaduje rychlá řešení,“ říká místopředseda vlády pro digitalizaci a ministr pro místní rozvoj Ivan Bartoš.

MMR proto o situaci jednalo s Ministerstvem kultury a financí a nyní návrh odeslalo ke stanovisku všech relevantních partnerů. Následně bude materiál předložen ke schválení vlády, která by se měla chopit vůdčí role při záchraně objektů. Obnova bude samozřejmě vyžadovat spolupráci a zapojení dotčených měst a krajů.

Zmiňovaný materiál obsahuje závazek rychlého návrhu modelu financování obnovy a správy uvedených historických objektů v Terezíně a v Josefově, spolufinancovaného ze státního rozpočtu. Cílem materiálu je rovněž vyřešení majetkoprávního uspořádání daných objektů. Na dosažení uvedených cílů bude pod vedením MMR spolupracovat operativní pracovní skupina složená ze zástupců všech dotčených aktérů.

Zdroj informací

Ivan Bartoš, ministr pro místní rozvoj

Datum

30. června 2022

Sociální sítě NejBusiness.cz

Doporučujeme

Přihlášení

Přihlášení
E-mail:
Heslo:

Reklama

Page generated in 1.2063 seconds.
Redakční systém teal.cz naprogramoval Vítězslav Dostál