Martin Gürtler: Silné inflační tlaky trvají a důvěra spotřebitelů klesá

Martin Gürtler: Silné inflační tlaky trvají a důvěra spotřebitelů klesá

Inflace ve Španělsku překvapila výrazně vyšším nárůstem, zatímco ta německá byla vlivem administrativních opatření nižší, než se čekalo. Růst spotřebitelských cen ve Španělsku v meziročním harmonizovaném vyjádření zrychlil z květnových 8,5 % na 10,0 % v červnu, když analytici v průměru očekávali pouze 8,7 %. Mimo pokračujícího zdražování energií a potravin došlo ve čtvrté největší ekonomice eurozóny k dalšímu zrychlení jádrové inflace, a to z 4,9 % na meziročních 5,5 %. V Německu meziroční růst spotřebitelských cen zpomalil, v harmonizovaném vyjádření z 8,7 % v květnu na 8,2 % v červnu. Analytici přitom v průměru čekali inflaci ve výši 8,8 %.

Důvodem překvapivého poklesu je pravděpodobně vyšší dopad administrativních opatření na konečné spotřebitelské ceny, než s jakým se obecně počítalo. Německá vláda s cílem zmírnit dopady vysoké inflace totiž přistoupila k řadě opatření. Příkladem těch s přímým dopadem do vývoje spotřebitelských cen je výrazné snížení cen veřejné dopravy či snížení daní na pohonné hmoty. Obě tato opatření začala platit právě od června a v platnosti by měla zůstat nejméně do konce srpna. Od července navíc vejde v platnost opatření německé vlády odpouštějící poplatek na obnovitelné zdroje energie, což by mělo snížit cenu elektřiny pro spotřebitele. V roce příštím by pak měla začít platit právní úprava, která tento poplatek pro německé spotřebitele zruší natrvalo. Červnová inflace za celou eurozónu bude zveřejněna v pátek.

Důvěra v ekonomiku eurozóny v červnu klesla, oproti očekávání byl však pokles mírnější. Indikátor celkového ekonomického sentimentu se snížil ze 105 b. na 104 b., zatímco se čekalo 103 b. Pokles se nicméně týkal pouze spotřebitelů, kteří čelí vlně silného zdražování. Jejich důvěra v červnu dále klesla na dosah historických mimin ze začátku pandemie. V případě podnikatelů v průmyslu a službách důvěra mírně vzrostla, když se čekal v obou případech pokles.

Obchodování na devizových trzích se dnes neslo v relativně poklidném duchu. Dolar oproti euru nepatrně posílil k 1,048 USD/EUR. Diskuse vrcholných představitelů světové měnové politiky na výroční konferenci ECB v Sintře v podstatě nic nového nepřinesla. Koruna se nadále pohybovala poblíž 24,74 CZK/EUR, polský zlotý a maďarský forint vůči euru mírně posílily.

Zdroj informací

Martin Gürtler, Economist, Investment Banking, Komerční banka, a.s.

Datum

29. června 2022

Sociální sítě NejBusiness.cz

Doporučujeme

Přihlášení

Přihlášení
E-mail:
Heslo:

Reklama

Page generated in 1.2357 seconds.
Redakční systém teal.cz naprogramoval Vítězslav Dostál