Bohumil Trampota: ČEZ: Akcionáři schválili dividendu 48 CZK

Bohumil Trampota: ČEZ: Akcionáři schválili dividendu 48 CZK

Akcionáři na včerejší valné hromadě schválili dividendu 48 CZK na jednu akcii. Jedná se na návrh Ministerstva financí, návrh managementu ČEZu byl 44 CZK. Schválená dividenda 48 CZK odpovídá hrubému výnosu 4,4 %. Rozhodný den pro dividendu je 4. července, tzn. že poslední den obchodování s akciemi ČEZu s právem na tuto dividendu bude čtvrtek 30. června.

 

 

Výplata začne netradičně 1. listopadu, opět na návrh Ministerstva financí

Vzhledem k tomu, že Ministerstvo financí kontroluje téměř 70 % všech akcií není schválení překvapením. Očekáváme, že cena akcií na burze by se měla řídit zejména diskusí o sektorové dani pro výrobce elektřiny, kterou na začátku týdne vyvolali Piráti. Podle jejich návrhu by se mělo jednat o 25 % na 2-3 roky. Zdaleka ne všechny politické strany jsou návrhu nakloněny. Nedokážeme odhadnout, jestli k sektorové dani dojde, ale v našich odhadech s ní nepočítáme. Daleko jednodušší by bylo, kdyby vláda/Ministerstvo ve snaze pomoci s vysokými cenami elektřiny odhlasovalo výrazně vyšší dividendu. Vládní návrh dividendy, který Ministerstvo financí na valné hromadě schválilo, byl pro nás velkým zklamáním.

Na valné hromadě zaznělo také, že na příští valné hromadě v roce 2023 by mohl být představen plán na transformaci ČEZu (pravděpodobné vyčlenění výrobních aktiv). O možném rozdělení ČEZu se začalo hovořit v souvislosti s bojem s vysokými cenami elektřiny (a dostavbou jaderné elektrárny).

Zdroj informací

Bohumil Trampota, Ekonomický a strategický výzkum, Komerční banka, a.s.

Datum

29. června 2022

Sociální sítě NejBusiness.cz

Doporučujeme

Přihlášení

Přihlášení
E-mail:
Heslo:

Reklama

Page generated in 1.1942 seconds.
Redakční systém teal.cz naprogramoval Vítězslav Dostál