Kevin Tran Nguyen: Zasedání MNB opět přinese razantní zvýšení úrokových sazeb

Kevin Tran Nguyen: Zasedání MNB opět přinese razantní zvýšení úrokových sazeb

Hlavní událostí dne v regionu bude zasedání maďarské centrální banky, která podle našich odhadů zvýší sazby o 100 bb na 6,9 %. Dojde tak k jestřábímu posunu od posledního květnového zasedání, kde tamní centrální bankéři sazby zvýšili „pouze“ o 50 bb. Dočkáme se také zveřejnění indikátorů spotřebitelské důvěry v Německu a USA, které by měly poukázat na zpomalující poptávku.

 

Maďarská centrální banka zvýší úrokové sazby o 100 bb

Německá spotřebitelská důvěra by měla zaznamenat další zhoršení oproti předchozímu měsíci. Za poklesem indikátoru by měly být nadále vysoká inflace a nejistota dodávek energetických komodit. Stejně tak i v USA by měla spotřebitelská důvěra klesnout, jak již indikovala data Michiganské univerzity. Kromě horšího zhodnocení současné situace tak index tlačí dolů také složka očekávání především vlivem neustávajícího nárůstu cen, dopadu energetické krize a stále sílící obavy z recese v USA.

Zhoršující se ekonomický sentiment a zrychlující inflace donutí maďarskou centrální banku zvýšit základní úrokovou sazbu podle nás o razantních 100 bb na 6,9 %. Po zvolnění tempa zvyšování sazeb na květnovém zasedání by s ohledem na oslabující forint a dvoucifernou inflaci mělo dojít k jestřábímu posunu. Centrální banka by tak měla znovu sáhnout k přísnějšímu utahování měnové politiky. Z opačného směru nicméně na lokální měnu vyvíjejí tlak rozsáhlý deficit běžného účtu a rozpadající se vztah s Bruselem, respektive EU. Obě úrokové sazby, jak klíčová, tak i jednotýdenní depozitní sazba, by měly dle našich očekávání dosáhnout svého vrcholu v září na úrovni 8,5 %.

Středoevropské měny prošly volatilní seancí

Včera začala konference ECB v Sintře, kde hlavními tématy budou nadále zrychlující inflace, utahování měnové politiky a fragmentace finančního trhu. V Bavorsku pak zasedá summit G7, na kterém bylo navrženo zavedení cenového stropu na import ruské ropy za pomoci restrikcí na pojištění a přepravu dodávek. Nicméně detaily a aplikace tohoto nástroje jsou stále v nedohlednu. Během včerejška si euro polepšilo až o půl procenta, když se kurz krátce dostal přes 1,06 USD/EUR.

Středoevropské měny včera prožily relativně volatilní seanci. Česká koruna ke konci obchodování umazala zisky z rána a vrátila se k otevírací úrovni 24,73 EUR/CZK. Podobný trend byl k pozorování na polském zlotým, který nakonec nepatrně posílil o 0,1 % k 4,70 EUR/PLN. Maďarský forint v očekávání dnešního zasedání centrální banky zpočátku významně oslabil až k 405 HUF/EUR, nicméně poté rychle zkorigoval o více než 1 %. Nakonec skončil pod úrovní 403 HUF/EUR.

Americké objednávky zboží dlouhodobé spotřeby překonaly konsensus a v květnu vzrostly meziměsíčně o 0,7 %, a to i přes zhoršující se spotřebitelský sentiment a obavy z nadcházející recese. Silný růst by tak měl potvrdit odolnost investiční aktivity amerických firem v kontextu snížené poptávky a hrozící recese.

Zdroj informací

Kevin Tran Nguyen, Ekonomický a strategický výzkum, Komerční banka, a.s.

Datum

28. června 2022

Sociální sítě NejBusiness.cz

Doporučujeme

Přihlášení

Přihlášení
E-mail:
Heslo:

Reklama

Page generated in 1.2068 seconds.
Redakční systém teal.cz naprogramoval Vítězslav Dostál