Jan Vejmělek: Německý Ifo by měl za červen dále vzrůst

Jan Vejmělek: Německý Ifo by měl za červen dále vzrůst

Po včerejším zklamání, které přinesly evropské PMI očekáváme, že německý Ifo podnikové důvěry zaznamená za červen zlepšení. Vyhlídky ale zůstanou značně nejisté. Jak současnou a očekávanou situaci hodnotí čeští producenti i domácnosti, odhalí červnový konjunkturální průzkum. Prozatím bylo zhoršení patrné zejména v případě tuzemské spotřebitelské důvěry.

 

 

Německé podniky by měly ocenit zmirňování potíží v dodavatelském řetězci

Po odražení se od březnového dna očekáváme, že německý Ifo index podnikatelské důvěry zaznamená za červen další mírné zlepšení, i když tržní konsensus to tak nevidí. Vnímáme signály zmírňujících se obtíží na nabídkové straně, což by se mělo podle nás pozitivně odrazit na subindexu hodnocení současné situace. Složka očekávání bude za hodnocením současné situace zaostávat a odrážet tak přetrvávající výraznou nejistotu ohledně vývoje v nadcházejících měsících. Otazníky se vznáší především nad tím, jak se s inflační vlnou vypořádají domácnosti. Ochlazení spotřební poptávky je do budoucna (nejenom) pro německé producenty velkým nebezpečím. I přes včera zveřejněný pokles německých PMI za červenec zůstává Ifo index níže a měl by tedy k PMI zespodu konvergovat.

Těžko očekávat, že by zrovna německý Ifo měl být tím impulsem, který euro vůči dolaru významným způsobem podpoří. Potenciál tento kurz ovlivnit ale nemají ani odpolední statistiky prodejů nových domů v USA za květen, i když ve srovnání s tržním očekáváním jsme výraznými optimisty. Podle nás to ale bude spíše důsledkem dramatického dubnového propadu než něco, co by měnilo trend zásadně směrem k lepšímu. Obecně vnímáme dolar jako nadhodnocený. Ve druhé polovině roku věříme euru s tím, jak ECB začne s utahováním měnových podmínek.

Koruna zůstává připevněná k hladině 24,75 CZK/EUR, kde podle našeho názoru ČNB svými intervencemi brání jejímu oslabování. A na tom v samotném závěru týden nic nezmění ani zveřejnění červnového konjunkturálního průzkumu. Ten odhalí, jaká nálada panuje mezi českými producenty a domácnostmi. Zatímco podnikatelská důvěra se dosud relativně držela, ta spotřebitelská pod náporem vysoké inflace dramaticky spadla. Ve finále tak žádné povzbudivé informace pro korunu od tohoto reportu nečekáme. Uvidíme, jestli se dnes něco nedozvíme od nastupujícího guvernéra A. Michla, který vystupuje na konferenci v Praze a měl by promluvit o očekávaném ekonomickém vývoji.

ČNB nadále brání oslabování koruny

Včera zveřejněná předběžná data červnových PMI aktivity v průmyslu i ve službách ve velkých evropských zemích včetně Německa i eurozóně jako celku zklamala. Indexy se tak přiblížily hladině 50 bodů, i nadále ale zůstávají nad ní, tedy v pásmu zvyšující se aktivity. Z hlediska struktury povzbudivou zprávu přineslo zkrácení času dodávek, což dokumentuje zlepšování situace v dodavatelských řetězcích. Silné bylo i číslo zaměstnanosti. Bohužel je ale patrný výrazný pokles v objednávkách v průmyslu. Zejména němečtí průmyslníci se obávají dopadu vysokých cen plynu, a dokonce si kladou otázku, jestli plyn vůbec bude. Zveřejnění těchto slabých dat navíc přišlo v den, kdy německá vláda vyhlásila kvůli problémům s dodávkami plynu stav výstrahy, což je druhý varovný stupeň ze tří. Euro tak včera dopoledne vůči dolaru spadlo o téměř 1 cent pod 1,05 USD/EUR. A přestože i odpolední americké PMI zklamaly, k výraznější korekci dolarových zisků to nevedlo.

Posílení dolaru se negativně projevilo na středoevropských devizových trzích, nejvýrazněji včera oslabil zejména maďarský forint. Naopak česká koruna zůstala v regionu mezi slepými jednookým králem, když neoslabovala, ale stagnovala. I během včerejška zůstala přilepena k hladině 24,75 CZK/EUR. Podporu ji nevytvořilo středeční rozhodnutí bankovní rady ČNB zvýšit klíčovou úrokovou sazbu na 7 %, trh totiž čekal o něco víc. Důvodem s největší pravděpodobností zůstává přítomnost ČNB na trhu. Ta svými intervencemi brání oslabování české měny.

Zdroj informací

Jan Vejmělek, Hlavní ekonom, Vedoucí odboru Ekonomický a strategický výzkum, Komerční banka

Datum

24. června 2022

Sociální sítě NejBusiness.cz

Doporučujeme

Přihlášení

Přihlášení
E-mail:
Heslo:

Reklama

Page generated in 1.3213 seconds.
Redakční systém teal.cz naprogramoval Vítězslav Dostál