Jan Vejmělek: Důvěra v tuzemské ekonomice klesá napříč všemi sektory

Jan Vejmělek: Důvěra v tuzemské ekonomice klesá napříč všemi sektory

Dopady přetrvávající války na Ukrajině, zejména vysoké ceny nejenom energetických komodit se podepisují na náladě tuzemských firem i domácností. Podle červnového konjunkturálního průzkumu klesla důvěra v českou ekonomiku jako celek pod dlouhodobý průměr. I když zhoršení zaznamenal sentiment podnikatelů i domácností, je zřejmý výrazně negativní vývoj především u spotřebitelské důvěry.

Na domácnosti dopadají zejména chmury v souvislosti s neustále se zvyšující inflací. Tím narůstají obavy na straně spotřebitelů, jestli budou vůbec schopni situaci finančně zvládnout. Spotřebitelská důvěra klesá čtyři měsíce v řadě a červnová hodnota představuje druhou nejnižší úroveň v historii časové řady od roku 1998. Domácnosti se neobávají nejenom o to, zda zvládnou rostoucí ceny, ale začínají mít pochybnosti i ohledně své zaměstnanosti.

Nižší ochota domácností utrácet se zřejmě může projevit v omezení nákupů zbytnějšího zboží. To je patrné již na narůstajícím negativním sentimentu v odvětví obchodu a služeb. Pokles ale zaznamenaly indexy i u dalších dvou subindexů podnikatelského sentimentu – ve stavebnictví a v průmyslu. Průmysl ale nadále zůstává relativně rezistentní. Současnou celkovou poptávku hodnotí respondenti za červen dokonce lépe, než tomu bylo v květnu. Klesá ale počet těch, kteří pro nadcházející kvartál čekají růst tempa výrobní činnosti.

Zdroj informací

Jan Vejmělek, Hlavní ekonom, Vedoucí odboru Ekonomický a strategický výzkum, Komerční banka

Datum

24. června 2022

Sociální sítě NejBusiness.cz

Doporučujeme

Přihlášení

Přihlášení
E-mail:
Heslo:

Reklama

Page generated in 1.1647 seconds.
Redakční systém teal.cz naprogramoval Vítězslav Dostál