Martin Gürtler: ČNB dnes zvedne úrokové sazby nejméně o 100 bb

Martin Gürtler: ČNB dnes zvedne úrokové sazby nejméně o 100 bb

Hlavní událostí dneška je zasedání České národní banky. Ta z důvodu přetrvávajících silných inflačních tlaků pravděpodobně výrazně zvedne úrokové sazby. Repo sazba by se tak podle našeho odhadu měla vyšplhat ze současných 5,75 % na 6,75 %, rizika však vidíme vychýlená směrem k ještě vyššímu nárůstu. Finanční trh již plně zaceňuje zvýšení o 150 bb. První odhad spotřebitelské důvěry v eurozóně za červen by měl ukázat na její nepatrný nárůst. I tak by však spotřebitelský sentiment měl zůstat velmi nízký.

 

Zasedání ČNB událostí dneška

Pozornost investorů bude dnes zaměřena na zasedání České národní banky. V české ekonomice nadále přetrvávají silné a plošné tlaky na růst cen. Inflace se pohybuje vysoce nad prognózou centrální banky. Podle nás navíc dále zrychlí k 18 %, zatímco ČNB čekala její vrchol poblíž 15 %. Úrokové sazby jsou nižší, než by bylo podle prognózy ČNB žádoucí a koruna slabší. Centrální banka se tedy nachází za křivkou a čekáme tak skokové zvýšení repo sazby o 100 bb na 6,75 %, rizika jsou však podle nás vychýlena ve směru ještě výraznějšího růstu. Finanční trh již plně ve svých cenách zahrnuje vzestup o 150 bb. Vývoj měnové politiky po červencové změně ve složení bankovní rady zůstává nadále velmi nejistý. 

Zveřejněn bude také první odhad červnové spotřebitelské důvěry v eurozóně. Ukazatel od Evropské komise zaznamenal v březnu výrazný propad kvůli válce na Ukrajině. Důvěra spotřebitelů se tak dostala na dosah minim z roku 2009. Poblíž těchto velmi nízkých úrovní setrvávala i v dalších měsících, a to i přes nepatrný květnový vzestup. Mírné zlepšení čekáme také v červnu, avšak pouze na -20,0 b., což by stále značilo velmi slabý sentiment. Kromě zvýšených geopolitických rizik se s narůstající intenzitou projevuje rovněž vysoká inflace.

Akciové trhy mírně rostou, obavy z recese však nezmizely

Růst polských mezd i tržeb z průmyslové činnosti zaostal za odhady. Průměrná hrubá mzda se v květnu zvýšila meziročně o 13,5 % (čekalo se 14,9 %), což bylo jen nepatrně méně než měsíc před tím. Dynamika mezd tak v podstatě drží krok s inflací, která za květen v Polsku dosáhla meziročních 13,9 %. Tržby za prodej průmyslového zboží v květnu rostly v reálném vyjádření meziročním tempem 15,0 %, zatímco se čekal růst o 16,7 %.

Akciové trhy se v tomto týdnu odrážejí ode dna z minulého týdne. V průběhu včerejší evropské seance rostly o zhruba půl procento. Na závěry o konci klesajícího trendu akciových titulů je však rozhodně brzo. Obavy ohledně možného příchodu recese jsou všudypřítomné. Investoři se navíc obávají i toho, že americký Fed zajde se zpřísňováním měnové politiky moc daleko a potenciální pokles ekonomické aktivity ještě prohloubí. Oproti začátku letošního roku už americký index S&P 500 ztratil více než 20 %. Euro k americkému dolaru se včera bez významnějších tržních impulsů pohybovalo poblíž 1,055 USD/EUR. Podobné to bylo i s českou korunou, která zůstala „přilepená“ mírně nad 24,68 CZK/EUR.

Zdroj informací

Martin Gürtler, Economist, Investment Banking, Komerční banka, a.s.

Datum

22. června 2022

Sociální sítě NejBusiness.cz

Doporučujeme

Přihlášení

Přihlášení
E-mail:
Heslo:

Reklama

Page generated in 1.2891 seconds.
Redakční systém teal.cz naprogramoval Vítězslav Dostál