Jaromír Gec: Dozvuky zasedání ČNB

Jaromír Gec: Dozvuky zasedání ČNB

Dnes budou v eurozóně i v USA zveřejněny předběžné červnové PMI, které by měly pro letošní druhé čtvrtletí indikovat pokračující hospodářský růst. Globálními trhy může opět zahýbat šéf Fedu Powell, který promluví v dolní komoře amerického Kongresu. Domácí trh bude vstřebávat včerejší zasedání ČNB, které přineslo růst sazeb o 125 bb a zároveň bylo poslední ve starém složení bankovní rady pod vedením guvernéra Rusnoka.

Slábnoucí, ale stále solidní PMI

Dnes budou zveřejněny předběžné PMI za červen. Ty se v Evropě zřejmě mírně zhoršily jak v oblasti průmyslu, tak služeb. Zatímco snížení indexu ve zpracovatelském průmyslu odráží hlavně odeznívání problémů v dodavatelských řetězcích (zkracující se dodací lhůty PMI snižují), ve službách se pomalu začíná vyčerpávat výrazný postcovidový růstový impulz. Celkově se PMI nicméně stále drží na vysokých úrovních a signalizují další oživení ekonomiky eurozóny. Kompozitní index PMI by měl podle našeho odhadu poklesnout na 54,5 bodu z předchozích 54,8 bodu, což je konzistentní s růstem HDP v Q2 o zhruba 0,5 % q/q (náš odhad je konzervativnější, když počítá s 0,2 % q/q).

Ve čtvrtek a pátek zasedne Evropská rada. Ukrajině by vhledem k podpoře ze strany Německa, Francie a Itálie mohl být udělen status kandidátské země EU (společně s Moldavskem). Samotný přístupový proces však bude trvat roky, ne-li desetiletí. Projednáno by mělo být i případné zahájení procesu úpravy smluv EU, a to mj. změny hlasování (přechod od jednomyslnosti ke kvalifikované většině v určitých tématech, včetně sankcí) a právo EP iniciovat, měnit nebo rušit právní předpisy EU a upravovat pravomoci EU.

ČNB naposled ve starém složení opět výrazně zvýšila sazby

Základní úroková sazba ČNB vzrostla o dalších 125 bb na 7 %. Očekávání analytiků byla poměrně široce rozkročena v intervalu 75-150 bb. Finanční trh byl nakonec mírně zklamán, jelikož měl plně zaceněno zvýšení sazeb o 150 bb. Tržní sazby tak na rozhodnutí reagovaly poklesem. To by za běžných okolností bylo spojeno i s oslabením koruny. To bylo nicméně velmi mírné, když se koruna opět odrazila od známé hranice 24,75 CZK/EUR, nad kterou jí zřejmě nedovoluje oslabit ČNB svými intervencemi. V podvečerním Interview na ČT24 guvernér uvedl, že se současná většina v bankovní radě snažila zachovat kontinuitu tím, že nabízeli hlasování o "mnohem menším" zvýšení sazeb (než odborným aparátem doporučených 150 bb), pokud se k nim dva členové v menšině přidají. Ti ale hlasovat pro jakýkoliv nárůst sazeb odmítli. Bankovní rada podle svého prohlášení vyhodnotila rizika základního scénáře poslední prognózy (která ukazovala potřebu zvýšit sazby až na průměrných 8 % ve Q2 22) jako „výrazně proinflační a působící ve směru potřeby dalšího znatelného zpřísnění měnové politiky“.

Včera tak podle nás nemuselo jít o polední zvýšení v rámci současného cyklu růstu sazeb. Přestože nová bankovní rada bude pravděpodobně s dalším růstem sazeb opatrnější i vzhledem k tomu, že v jejím čele usedne výrazný odpůrce jejich zvyšování, případné přetrvávání inflačních tlaků a výprodej korun nakonec může donutit většinu jednat. Ohledně devizových intervencí ČNB potvrdila, že bude pokračovat v současném módu, kdy brání dalšímu výraznému oslabování koruny, které by ještě více přilévalo olej do ohně inflačních tlaků, avšak jedná se pouze o nástroj doplňkový. K eventuálnímu pokračování v obraně koruny po 1. červenci se nicméně guvernér vzhledem k jeho odchodu jednoznačně nevyjádřil. Stále tak není patrné, jak se k používání tohoto nástroje obměněná bankovní rada postaví, což v případě ukončení její podpory pod novým vedením přináší riziko výrazného oslabení tuzemské měny.

Vyjádření šéfa Fedu včera opět srazilo lepšící se náladu na trzích. J. Powell před americkým senátem zopakoval svoje odhodlání zkrotit inflaci a připustil, že by mohlo rychlé zvyšování sazeb vyvolat i recesi americké ekonomiky, když označil měkké přistání v současné situaci jako „velmi obtížné“. Americké akcie tak nakonec zavřely v červených číslech a dolar k euru oslabil zhruba o 0,4 % k 1,058 USD/EUR. Nedařilo se ani regionálním měnám. Maďarský forint odepsal 0,5 % a včerejšek zakončil poblíž 396,4 HUF/EUR. Ještě výraznější ztrátu (o 1,3 % na 4,7 PLN/EUR) zaznamenal polský zlotý.

Zdroj informací

Jaromír Gec, Ekonomický a strategický výzkum, Komerční banka, a.s.

Datum

22. června 2022

Sociální sítě NejBusiness.cz

Doporučujeme

Přihlášení

Přihlášení
E-mail:
Heslo:

Reklama

Page generated in 1.1812 seconds.
Redakční systém teal.cz naprogramoval Vítězslav Dostál