Jaromír Gec: ČNB naposled ve starém složení opět výrazně zvýšila sazby

Jaromír Gec: ČNB naposled ve starém složení opět výrazně zvýšila sazby

Základní úroková sazba ČNB vzrostla o dalších 125 bb na 7 %. Očekávání analytiků byla poměrně široce rozkročena v intervalu 75-150 bb. Finanční trh byl nakonec mírně zklamán, jelikož měl plně zaceněno zvýšení sazeb o 150 bb. Tržní sazby tak na rozhodnutí reagovaly poklesem. To by za běžných okolností bylo spojeno i s oslabením koruny, to nicméně nenastalo, když se koruna opět odrazila od známé hranice 24,75 CZK/EUR, nad kterou ji zřejmě nedovoluje oslabit ČNB svými intervencemi. Bankovní rada podle svého prohlášení vyhodnotila rizika základního scénáře poslední prognózy (která ukazovala potřebu zvýšit sazby až na průměrných 8 % ve Q2 22) jako výrazně proinflační a působící ve směru potřeby dalšího znatelného zpřísnění měnové politiky.

Nemusí se tak vůbec jednat o polední „hike“ v rámci současného cyklu růstu sazeb. Přestože nová bankovní rada bude pravděpodobně s dalším růstem sazeb opatrnější i vzhledem k tomu, že v jejím čele usedne výrazný odpůrce jejich zvyšování, případné přetrvávání inflačních tlaků a výprodej korun nakonec může donutit většinu jednat. Ohledně devizových intervencí ČNB potvrdila, že bude pokračovat v současném módu, kdy brání dalšímu výraznému oslabování koruny, které by ještě více přilévalo olej do ohně inflačních tlaků. K eventuálnímu pokračování v obraně koruny po 1. červenci se nicméně guvernér vzhledem k jeho odchodu jednoznačně nevyjádřil. Stále tak není patrné, jak se k používání tohoto nástroje obměněná bankovní rada postaví, což v případě ukončení její podpory pod novým vedením přináší riziko výrazného oslabení tuzemské měny.

Vyjádření šéfa Fedu dnes opět srazilo lepšící se náladu na trzích. J. Powell před americkým kongresem zopakoval svoje odhodlání zkrotit inflaci a uvedl, že by mohlo dojít i k recesi americké ekonomiky. Dolar tak k euru oslabil zhruba o 0,4 % k 1,058 USD/EUR. Nedařilo se ani regionálním měnám, maďarský forint oslabil o 0,4 % a dnes odpoledne se obchodoval poblíž 396,2 HUF/EUR. Ještě výraznější ztrátu (o 1,3 % na 4,7 PLN/EUR) zaznamenal polský zlotý.

Zdroj informací

Jaromír Gec, Ekonomický a strategický výzkum, Komerční banka, a.s.

Datum

22. června 2022

Sociální sítě NejBusiness.cz

Doporučujeme

Přihlášení

Přihlášení
E-mail:
Heslo:

Reklama

Page generated in 1.265 seconds.
Redakční systém teal.cz naprogramoval Vítězslav Dostál