Jozo Perić: Švýcarsko se vyhýbá problémům: za nízkou inflaci vděčí silnému franku

Jozo Perić: Švýcarsko se vyhýbá problémům: za nízkou inflaci vděčí silnému franku

Švýcarská národní banka SNB poprvé po patnácti letech zvýšila svou úrokovou sazbu z -0,75 % na -0,25 %. Připojila se tak k dalším centrálním bankám, které zpřísňují své úrokové sazby s cílem omezit inflaci. V každém případě se Švýcarsku v současné době daří v porovnání s EU velmi dobře.

 

 

Švýcarská ekonomika zpomalí jen mírně

Zvýšení úrokových sazeb přišlo poté, co Spojené státy zvýšily úrokové sazby o 0,75 %. Federální rezervní systém zvýšil úrokové sazby minulou středu, zatímco Evropská centrální banka uvedla, že sazby zvýší v červenci, aby potlačila prudce rostoucí inflaci v eurozoně, která v květnu dosáhla rekordní výše 8,1 %.

Ekonomický průzkum OECD z ledna 2021 ukazuje, že Švýcarská ekonomika prokázala v posledních letech odolnost, ale pandemie COVID-19 nadále vyvolává nejistotu a potíže. Účinná státní podpora pomohla ochránit pracovní místa a zvýšit příjmy domácností. Některá odvětví a skupiny však byly zasaženy obzvláště tvrdě. Tento zásah neúměrně postihnul lidi s nízkou až střední kvalifikací a nízkými příjmy. Podpora rozvoje produktivity je rozhodujíí pro zajištění dobré životní úrovně v budoucnosti. Ačkoli má země jednu z nejvyšších měr produktivity práce v OECD, růst produktivity se v předchozích třech desetiletích výrazně zpomalil. Snížení překážek na vnitřním trhu, které brání volné a otevřené hospodářské soutěži, a zachování přístupu na zahraniční trhy by zvýšilo konkurenční tlaky a podpořilo tak produktivitu a růst.

Podle Státního sekretariátu pro hospodářské záležitosti (SECO) se očekává, že švýcarská ekonomika v roce 2022 poroste o 2,6 %, čímž se reviduje březnová prognóza růstu ve výši 2,8 %. SECO rovněž snížila svou prognózu růstu na rok 2023 z 2,0 % na 1,9 %.

Inflaci ve Švýcarsku tlumí velmi silný frank

SNB ve svém prohlášení uvedla: "Cílem přísnější měnové politiky je zabránit širšímu rozšíření inflace na zboží a služby ve Švýcarsku. Nelze vyloučit, že v dohledné budoucnosti bude nutné další zvýšení základní sazby SNB, s cílem stabilizovat pásma odpovídající cenové stabilitě ve střednědobém horizontu. V zájmu zajištění vhodných měnových podmínek je SNB v případě potřeby ochotna působit i na devizovém trhu."

Silný frank snížil dopad inflace ve Švýcarsku tím, že snížil dovozní ceny pohonných hmot a potravin. SNB zvýšila své prognózy inflace pro rok 2022 na 2,8 % z březnových 2,1 %. Prognózuje také inflaci ve výši 1,9 % v roce 2023 a 1,6 % v roce 2024, přičemž dříve předpokládala v těchto letech inflaci ve výši 0,9 %. SNB nicméně stále očekává, že švýcarská ekonomika v roce 2022 poroste přibližně o 2,5 %.

Výrazný pokles hodnoty eura

V posledních pěti letech švýcarský frank neustále posiloval. Během letošního roku již otestoval zónu podpory z roku 2015 v pásmu 1,00 - 1,02.
Vzhledem k tomu, že SNB zvýšila úrokové sazby a není jasné, zda ECB zvýší sazby pro eurozónu, očekává se, že euro bude vůči franku nadále klesat. Je však těžké říci, kam až může pokles pokračovat. Pokud však prověříme technickou analýzu na větším časovém rámci, můžeme zjistit nejhorší možný scénář.

Na druhém vykresluje vývoj grafu v podobě "hlavy a ramen", který jasně ukazuje možný nejhorší scénář pro euro vůči franku. Pokud by úroveň "krku" byla na 1,06007, pak by minimální očekávaná hodnota tohoto měnového páru mohla v nadcházejících měsících/letech dosáhnout jen 0,92041.

Zdroj informací

Jozo Perić, hlavní analytik společnosti Panda Capital s.r.o.

Datum

21. června 2022

Fotogalerie

Sociální sítě NejBusiness.cz

Doporučujeme

Přihlášení

Přihlášení
E-mail:
Heslo:

Reklama

Page generated in 1.0717 seconds.
Redakční systém teal.cz naprogramoval Vítězslav Dostál