Kevin Tran Nguyen: Koruna nadále drží plochý trend

Kevin Tran Nguyen: Koruna nadále drží plochý trend

Ceny průmyslových výrobců za květen v Německu byly v meziročním srovnání pouze o desetinu vyšší (33,6 %) než konsensus analytiků. Na meziměsíční dynamice jsme nicméně pozorovali značné zpomalení z dubnových 2,8 % na 1,6 %, což by mohlo naznačovat odeznívání problémů v subdodávkách a prudkého nárůstu cen energetických komodit.

Výsledky nedělních francouzských voleb vyzněly špatně pro blok prezidenta Macrona, který ztratil absolutní většinu v parlamentu. Jako reálná možnost se jeví partnerství s aliancí pravicových Republikánů a UDI. Euro v přímé návaznosti příliš nereagovalo, nicméně od rána mírně posílilo k 1,053 USD/EUR.

Aktivita na finančních trzích byla menší vzhledem k svátku v USA. Středoevropské měny, kromě koruny, po celý den mírně posilovaly. Polský zlotý připsal během dne zhruba 0,6 % a obchoduje se na úrovni 4,65 PLN/EUR. Maďarský forint se krátce před koncem obchodování pohybuje na 398 HUF/EUR (0,6 %). Koruna se trendu v regionu vyhnula a pokračovala tak v plochém trendu posledních dnů, ze kterého je evidentní aktivita ČNB na trhu.

Ministerstvo Financí spravující státní 70% podíl v ČEZu podalo návrh na vyšší dividendu. Návrh nicméně činil pouhých 48 CZK představující navýšení o 4 CZK, čemuž by odpovídala zhruba výplata 2 mld. CZK nad rámec návrhu managementu. Pražská burza podobně jako evropské protějšky připisovaly od rána zisky (0,6-1,5 %).

Zdroj informací

Kevin Tran Nguyen, Ekonomický a strategický výzkum, Komerční banka, a.s.

Datum

20. června 2022

Sociální sítě NejBusiness.cz

Doporučujeme

Přihlášení

Přihlášení
E-mail:
Heslo:

Reklama

Page generated in 1.4065 seconds.
Redakční systém teal.cz naprogramoval Vítězslav Dostál