Jana Steckerová: ČNB zvýší sazby o dalších minimálně 100 bb

Jana Steckerová: ČNB zvýší sazby o dalších minimálně 100 bb

Ve Spojených státech budou zveřejněna data z trhu nemovitostí. Ta po výrazných růstech z posledních dvou let začínají klesat k předkrizovým úrovním. Spotřebitelská důvěra v eurozóně i německý IFO index ukáží další zlepšení. PMI sice mírně poklesnou, i tak ale indikují solidní růst ekonomiky eurozóny. K jednacímu stolu zasedne ve středu Česká národní banka. Vzhledem k poslednímu inflačnímu vývoji očekáváme, že zvýší úrokové sazby o dalších 100 bb. Rizika se nicméně koncentrují k ještě razantnějšímu kroku.

 

Předstihové indikátory naznačí oživení ekonomiky eurozóny

Prodeje stávajících nemovitostí v USA v květnu zřejmě poklesly. Naopak u prodejů nových domů očekáváme výrazný nárůst. Zde se ale jedná o korekci silného dubnového propadu. Celkově se prodeje nemovitostí začínají po dvou letech výrazného boomu vracet na předkrizové úrovně. Poptávku budou stále více brzdit rostoucí ceny nemovitostí i stoupající hypoteční sazby. Ty pro 30letou fixaci minulý týden vzrostly k 6 %, když se ještě na konci loňského roku nacházely na úrovni 3,25 %.

V eurozóně bude zveřejněna spotřebitelská důvěra. Ta sice stálé zůstává pod dlouhodobým historickým průměrem, v květnu jí ale zřejmě čeká další zlepšení. Výrazněji by se nálada měla spotřebitelům zvednout podle našich odhadů v létě, kdy inflace začne již klesat, negativní dopady vysokých cen energií budou mírnit vládní opatření, přičemž domácnosti budou i nadále benefinovat z historicky nízké nezaměstnanosti (6,8 % v dubnu) a naakumulovaných úspor (6,6 % HDP v Q4 21). Kromě spotřebitelské důvěry budou zveřejněny i předstihové indikátory PMI. Ty se v červnu zřejmě mírně zhoršily jak v oblasti průmyslu, tak služeb. Celkově se ale drží na vysokých úrovních a signalizují další oživení ekonomiky eurozóny. Kompozitní index PMI by měl podle našeho odhadu poklesnout na 54,5 bodu z předchozích 54,8 bodu, což je ale stále ještě konzistentní s růstem HDP v Q2 o 0,5 % q/q (náš odhad je konzervativnější, když počítá s 0,2 % q/q). Z předstihových indikátorů bude zveřejněn i německý IFO index. Ten by měl ukázat další zlepšení a potvrdit, že problémy v dodavatelských řetězcích začínají slábnout.

K jednacímu stolu ve středu zasedne česká národní banka. Inflace se stále pohybuje výrazně nad její prognózou (110 bb v květnu). Růst spotřebitelských cen navíc podle nás dále zrychlí (k 18 %), zatímco ČNB čekala vrchol poblíž 15 %. Úrokové sazby jsou nižší, než by bylo podle prognózy ČNB žádoucí a koruna je zároveň slabší. Na středečním zasedání proto očekáváme další razantní zvýšení repo sazby, a to o 100 bb na 6,75 %, přičemž rizika jsou vychýlena ve směru ještě výraznějšího růstu.

Region oslabuje, korunu zřejmě drží ČNB

Kurz koruny se v průběhu minulého týdne pohyboval převážně v úzkém pásmu 24,70-24,75 CZK/EUR. Stabilita, která je poslední dobou na kurzu patrná, zřejmě souvisí s devizovými intervencemi ČNB. Na základě zveřejněné dekádní bilance ČNB odhadujeme, že od 11. května do 10. června již mohlo být na obranu koruny vynaloženo více než 5 mld. EUR, tedy přibližně 3 % celkových devizových rezerv ČNB. Dle vyjádření členů stávající bankovní rady, může být banka na trhu aktivní až do konce června. Další postup bude záležet na rozhodnutí nově jmenovaných členů bankovní rady. V souvislosti s děním na světových finančních trzích i očekáváním dalších kroků domácí centrální banky úrokové sazby v průběhu týdne rostly. Forwardové sazby zvýšily svá očekávání až na 150bb na nadcházejícím zasedání ČNB. Stoupaly i výnosy na delších splatnostech. Akciové trhy se topily v červených číslech. Americký index S&P v průběhu týdne ztratil šest procent, evropský (Euro Stoxx 50) čtyři procenta.

Maďarská centrální banka minulý týden překvapila trhy zvýšením týdenní depozitní sazby o 50bb na 7,25 %, aby podpořila maďarský forint, který zasáhla vlna výprodejů. Forint se v pondělí obchodoval za 403 HUF/EUR, což je historicky vůbec nejslabší hodnota. V pátek byl již mírně silnější – pod úrovní 400 HUF/EUR. Výrazněji oslaboval i polský zlotý, který se z pondělních úrovní okolo 4,60 PLN/EUR ve čtvrtek vyšplhal až na 4,74 PLN/EUR. V závěru týdne začal ztráty mírně korigovat.

Zdroj informací

Jana Steckerová, Ekonomický a strategický výzkum, Komerční banka, a.s.

Datum

20. června 2022

Sociální sítě NejBusiness.cz

Doporučujeme

Přihlášení

Přihlášení
E-mail:
Heslo:

Reklama

Page generated in 1.2982 seconds.
Redakční systém teal.cz naprogramoval Vítězslav Dostál