Jaromír Gec: Otazníky nad dodávkami plynu přibývají

Jaromír Gec: Otazníky nad dodávkami plynu přibývají

Americký průmysl po výrazném dubnovém pozitivním překvapení v květnu pravděpodobně zpomalil svoje tempo růstu na 0,4 % m/m. Ani tato statistika tak prozatím neindikuje výrazné zpomalení ekonomiky USA. Finální květnová inflace v eurozóně dnes patrně zůstane na předběžných 8,1 % y/y, její vrchol je však stále před námi. Trhy budou sledovat i další vývoj ohledně narušení dodávek plynu z Ruska do Evropy, které představuje významné riziko pro ekonomickou aktivitu.

 

Rekordní inflace v eurozóně bude potvrzena

Americký průmysl v květnu pravděpodobně dále rostl, oproti dubnu však pomaleji. Po silné dubnové statistice (1,1 % m/m) očekáváme v květnu určité zmírnění růstu průmyslové výroby na 0,4 % m/m v návaznosti na utlumenou produkci v automobilovém sektoru. Celkově průmyslová produkce jako jeden z důležitých ukazatelů hospodářského cyklu prozatím stále neindikuje výraznější zpomalení ekonomické aktivity v USA.

Květnová inflace v eurozóně bude dnes zřejmě potvrzena na předběžných 8,1 % y/y. Její vzestupný trend bude podle nás ještě dále pokračovat, přičemž vrcholu by mohlo být dosaženo v září na 9,1 % y/y. Rizika jsou však stále vychýlena směrem nahoru. Pouze zřetelné oslabení cenové dynamiky by vedlo k pomalejšímu postupu normalizace ECB, než jak bylo představeno na zasedání minulý týden.

Omezení dodávek ruského plynu vzbuzuje obavy

Omezení dodávek plynu z Ruska do Evropy a obavy z další eskalace včera krátce vyhnaly ceny referenčních futures na zemní plyn na evropském trhu až ke 150 EUR/MWh. V závěru obchodování sice jeho cena opět poklesla ke 120 EUR/MWh, ve srovnání se začátkem tohoto týdne je i tak vyšší o zhruba 40 %. Gazprom uvádí, že snížení dodávek souvisí s technickými problémy, Německo nicméně hovoří o politické motivaci.

Cenové tlaky v tuzemské produkční sféře zůstávají značné. Růst cen průmyslových výrobců v květnu dosáhl 1,9 % m/m, čímž potvrdil očekávání trhu. Podílely se na tom hlavně rostoucí ceny v odvětví koksu a rafinovaných ropných produktů, dále v těžebním a kovodělném průmyslu či v potravinářském průmyslu. V meziročním vyjádření již růst cen průmyslových výrobců vystoupal na závratných 27,9 %.

Bank of England včera v souladu s očekáváními zvýšila klíčovou sazbu o 25 bb na 1,25 %. Jedná se o pátý nárůst úrokových sazeb z její strany v řadě. Ohledně budoucího vývoje navíc indikovala, že je připravena v případě potřeby přistoupit k větším krokům.

Akciové trhy se opět ponořily do červených čísel. Středeční dílčí zisky akcií po zasedání Fedu jsou tak zapomenuty a odhodlání bojovat proti inflaci razantním zvyšováním úrokových sazeb opět vrátilo na trhy negativní sentiment, který dále podpořila i hrozba omezení dodávek plynu do Evropy. Co se týče dat ze zámoří, počet nově zahájených staveb v USA v květnu výrazně poklesl (o 14,4 % m/m), což poukazuje na dopady přetrvávajících problémů v dodavatelském řetězci a klesající prodeje v souvislosti s růstem hypotečních sazeb. Počet žádostí o podporu v nezaměstnanosti se minulý týden příliš nezměnil. Americký trh práce tak zůstává nadále napjatý, což přiživuje inflační tlaky.

Koruna zůstala i včera téměř beze změny. Celý den se tak obchodovala v pásmu 24,70-24,75 CZK/EUR. Stabilita kurzu v posledních dnech zřejmě souvisí s intervencemi ČNB proti jejímu oslabení. Na základě zveřejněné dekádní bilance ČNB odhadují analytici Société Générale, že od 11. května na 10. června již mohlo být na obranu koruny vynaloženo více než 5 mld. EUR, tedy přibližně 3 % celkových devizových rezerv tuzemské centrální banky.

Zdroj informací

Jaromír Gec, Ekonomický a strategický výzkum, Komerční banka, a.s.

Datum

17. června 2022

Sociální sítě NejBusiness.cz

Doporučujeme

Přihlášení

Přihlášení
E-mail:
Heslo:

Reklama

Page generated in 1.2091 seconds.
Redakční systém teal.cz naprogramoval Vítězslav Dostál