Evžen Korec: Počet obyvatel Prahy v 1. čtvrtletí vzrostl o 2,5 tisíce. Bytů se dokončila jen polovina

Evžen Korec: Počet obyvatel Prahy v 1. čtvrtletí vzrostl o 2,5 tisíce. Bytů se dokončila jen polovina

Nejvyšší platy a nejlepší možnost kulturního a sportovního vyžití jsou jedním z největších lákadel, které každoročně lákají do hlavního města tisíce nových lidí. Počet obyvatel Prahy tak neustále roste a tento trend se nezměnil ani na začátku letošního roku. Podle aktuálních dat Českého statistického úřadu (ČSÚ) se české hlavní město během prvního čtvrtletí letošního roku rozrostlo o 2556 nových obyvatel. Zásadní podíl na tom mají lidé, kteří se do Prahy přistěhovali.

Nekončící proud nových Pražanů však stále více odhaluje zásadní nedostatky, na které dlouhodobě upozorňuji. Noví obyvatelé hlavního města musí mít v prvé řadě kde bydlet. A tady to v posledních letech příliš slavné není. Bytová výstavba zásadně zaostává za poptávkou, počet dostupných bytů klesl na polovinu. Dokládají to i data ČSÚ, podle nichž se od začátku letošního roku do konce března v Praze dokončilo jen 1217 nových bytů. Pokud by sloužily jen novým Pražanům, museli by v každém bytě bydlet minimálně dva. Bytová výstavba tak zásadně zaostává za demografickým vývojem. A to už vůbec nemluvím o nedostačující infrastruktuře, která se rostoucímu počtu obyvatel přizpůsobuje jen velmi pomalu.

Nepřekvapuje mě, že do Prahy míří tolik lidí. Nabízí největší možnost profesního uplatnění včetně nejvyšších platů. Zároveň mají její obyvatelé nejlepší přístup ke vzdělávání, zdravotní péči i sportovním a kulturním aktivitám. Je proto logické předpokládat, že počet Pražanů poroste i v budoucnu.

Současný územní plán schválený už v roce 1999 a platný od roku 2000 se dávno vyčerpal. Přestože ho měl po deseti letech nahradit nový územní plán s novou zásobou rozvojových pozemků, nestalo se nic. Rozvojový potenciál Prahy tak postupně klesl až k nule. Je takřka zázrak, že se vůbec ještě nějaké byty staví. Aby se tak stalo, musí investor absolvovat martyrium dílčí změny územního plánu. Tento proces se přitom může táhnout dlouhé roky.

Moderní hlavní město musí být na neustálý rozvoj dobře připraveno. Zásadní je dobrý územní plán, který umožňuje pružně reagovat na aktuální trendy. Ten stávající vyčerpaný je pravým opakem toho, co Praha potřebuje. Blokuje její přirozený rozvoj a dělá z Prahy zastaralý skanzen.

Zdroj informací

RNDr. Evžen Korec, CSc. Generální ředitel a předseda představenstva EKOSPOL a. s.

Datum

17. června 2022

Sociální sítě NejBusiness.cz

Doporučujeme

Přihlášení

Přihlášení
E-mail:
Heslo:

Reklama

Page generated in 1.2829 seconds.
Redakční systém teal.cz naprogramoval Vítězslav Dostál