Kevin Tran Nguyen: Fed přitlačil na pilu s 75bodovým hikem a novou projekcí

Kevin Tran Nguyen: Fed přitlačil na pilu s 75bodovým hikem a novou projekcí

Ceny vstupních materiálů pro český průmysl nadále zdražovaly vysokým tempem. Dnes budou ještě investoři vstřebávat včerejší 75bodový hike od Fedu. Projekce úrokových sazeb členů FOMC naznačují 3,4 % pro letošní rok a vrchol na 3,8 % v příštím roce. Scénář hladkého přistání se pomalu oddaluje, nicméně J. Powell v něj stále pevně věří i navzdory agresivnějšímu utahování měnové politiky. V reakci na mimořádné zasedání ECB evropské akciové indexy zamířily výše.

 

Ceny průmyslových výrobců dál porostou

Raketový růst cen výrobních vstupů nepolevil ani v květnu. Čekáme, že dojde k malému zpomalení meziměsíční dynamiky z dubnových 2,3 % na 2,0 %, i přesto se jedná o značný meziměsíční růst. V meziročním srovnání bychom se měli dostat na 27,9 %. Nejvýznamnějším faktorem by měly být nadále rostoucí ceny komodit, zejména surové ropy, jejíž cena od května prudce narostla a momentálně se pohybuje nad 120 USD/barel. Zdražování výrobních vstupů bude nadále prosakovat do růstu spotřebitelských cen, což by mohlo být ještě zesíleno případným oslabením kurzu koruny. Proti tomu však usilovně intervenuje ČNB.

Americký Fed dle očekávání přistoupil na 75bodový hike, čímž posunul klíčovou sazbu na 1,50-1,75 %. Centrální bankéři tak primárně reagovali na inflační překvapení z minulého týdne a slabší ukotvení inflačních očekávání. Nový medián výhledů úrokových sazeb implikuje dalších 175 bb hiků pro tento rok. Vrcholu by měly sazby dosáhnout příští rok na 3,8 %. Zatímco březnové projekce počítaly s výší sazeb 1,9 % ke konci letošního roku a 2,8 % pro rok 2023. Čerstvá prognóza Fedu kromě toho, že reflektuje vyšší inflaci, tak také obsahuje nižší růst HDP a vyšší nezaměstnanost pro 2022-2024. Z hladkého přistání se tak pomalu stává trnitější cesta. V reakci na rozhodnutí se americké akciové indexy vydaly výše, zatímco se americké sazby svezly lehce dolů a dolar oslabil.

Mimořádné zasedání ECB nepřineslo nic nového

Dubnová průmyslová produkce v eurozóně dle očekávání mírně vzrostla meziměsíčně o 0,4 %, hlavním tahounem byla zejména výroba elektřiny. Oproti konsensu analytiků (+0,5 % m/m) byl její růst jen nepatrně slabší. V meziročním srovnání byl objem výroby o 2 % nižší, když nadále působil negativní vliv omezení v dodavatelských řetězcích.

Jednou z hlavních událostí včerejška bylo mimořádné zasedání ECB v reakci na výprodeje na dluhopisových trzích. Výsledky zasedání byly relativně vlažné, členové ECB vyzdvihli urychlení přípravy krizových nástrojů v boji proti fragmentaci unijního trhu a flexibilitu v reinvestování jistiny splatných cenných papírů v rámci programu PEPP. V zásadě ale nepřinesli nic nového, euro náhle v reakci na vyjádření ECB vymazalo od rána připsané zisky. Po výletu k 1,05 USD/EUR se euro vrátilo blízko otevírací úrovni (1,04 USD/EUR).

Koruna pouze na okamžik prorazila úroveň 24,70 CZK/EUR, ale ke konci seance se již pohybovala kolem 24,74 CZK/EUR. Maďarský forint mírně posílil k 397 HUF/EUR, zatímco polský zlotý se pohyboval blízko ranních úrovní (4,67 PLN/EUR). Evropské akciové indexy zaznamenaly úlevu a odrazily se ode dna posledních dnů, když reagovaly na mimořádné zasedání ECB. Podobně se nesly i americké trhy, které se otřepaly z nejistoty z nadcházejícího zasedání Fedu.

Zdroj informací

Kevin Tran Nguyen, Ekonomický a strategický výzkum, Komerční banka, a.s.

Datum

16. června 2022

Sociální sítě NejBusiness.cz

Doporučujeme

Přihlášení

Přihlášení
E-mail:
Heslo:

Reklama

Page generated in 1.2818 seconds.
Redakční systém teal.cz naprogramoval Vítězslav Dostál