Jaromír Gec: Omezení dodávek plynu z Ruska vzbuzuje obavy

Jaromír Gec: Omezení dodávek plynu z Ruska vzbuzuje obavy

Cenové tlaky v tuzemské produkční sféře zůstávají značné. Růst cen průmyslových výrobců v květnu dosáhl 1,9 % m/m, čímž potvrdil očekávání trhu. Podílely se na tom hlavně rostoucí ceny v odvětví koksu a rafinovaných ropných produktů, dále v těžebním a kovodělném průmyslu či v potravinářském průmyslu. V meziročním vyjádření již růst cen průmyslových výrobců vystoupal na závratných 27,9 %.

Bank of England dnes v souladu s očekáváními zvýšila sazby o 25 bb na 1,25 %. Jedná se o pátý nárůst úrokových sazeb z její strany v řadě. Ohledně budoucího vývoje navíc indikovala, že je připravena v případě potřeby přistoupit k větším krokům.

Omezení dodávek plynu z Ruska do Evropy a obava z další eskalace dnes vyhnala ceny referenčních futures na zemní plyn o dalších zhruba 10 %. Za tento týden tak jeho cena vzrostla již o více něž 60 %, když se dnes odpoledne pohybovala lehce nad 130 EUR/MWh. Gazprom sice uvádí, že snížení dodávek souvisí s technickými problémy, Německo nicméně hovoří o politické motivaci.

Akciové trhy se opět ponořily do červených čísel. Včerejší dílčí zisky akcií po zasedání Fedu jsou tak zapomenuty a odhodlání bojovat proti inflaci razantním zvyšováním úrokových sazeb opět vrátilo na trhy negativní sentiment, který dále podpořila i hrozba omezení dodávek plynu do Evropy. Co se týče dat ze zámoří, počet nově zahájených staveb v USA v květnu výrazně poklesl (o 14,4 % m/m), což poukazuje na dopady přetrvávajících problémů v dodavatelském řetězci a klesající prodeje v souvislosti s růstem hypotečních sazeb. Počet žádostí o podporu v nezaměstnanosti se minulý týden příliš nezměnil. Americký trh práce tak zůstává nadále napjatý, což přiživuje inflační tlaky.

Koruna zůstala i dnes téměř beze změny. Celý den se tak obchodovala v pásmu 24,70-24,75 CZK/EUR. Stabilita kurzu v posledních dnech zřejmě souvisí s intervencemi ČNB proti jejímu oslabení. Na základě včera zveřejněné dekádní bilance ČNB odhadují analytici Societe Generale, že od 11. května na 10. června již mohlo být na obranu koruny vynaloženo více než 5 mld. EUR, tedy přibližně 3 % celkových devizových rezerv tuzemské centrální banky.

Zdroj informací

Jaromír Gec, Ekonomický a strategický výzkum, Komerční banka, a.s.

Datum

16. června 2022

Sociální sítě NejBusiness.cz

Doporučujeme

Přihlášení

Přihlášení
E-mail:
Heslo:

Reklama

Page generated in 1.3895 seconds.
Redakční systém teal.cz naprogramoval Vítězslav Dostál