Jan Vejmělek: Ceny na vstupech dále rychle rostou

Jan Vejmělek: Ceny na vstupech dále rychle rostou

Ceny během května opět rostly ve všech primárních okruzích. Nejdramatičtější nárůst zaznamenaly za jediný měsíc ceny zemědělských producentů, když se zvedly o téměř šest procent. Oproti loňskému květnu byly vyšší o téměř 40 procent. Vedle cen energetických komodit, pohonných hmot a bydlení se tak ceny potravin stávají významnou inflační položkou.

Z meziročního pohledu se růst cen zemědělských výrobců koncentruje zejména do rostlinné výroby. Zde se ceny oproti loňskému květnu nacházely o téměř 55 % výše. Nejrychleji rostou ceny obilovin (o 60,3 %) a olejnin (o 55,9 %). Tady je zřejmý dopad války na Ukrajině, která je významným producentem právě těchto komodit. Dobrou zprávou jsou meziročně nižší ceny zeleniny (o 9,7 %) a ovoce (o 17,4 %). Ceny živočišné výroby za posledních dvanáct měsíců vzrostly o 22,2 %, když se nejvíce zvedly ceny skotu (o 30,7 %) a jatečních prasat (o 23,5 %).

Ceny průmyslových výrobců se během května zvedly o 1,9 %, což přesně odpovídalo tržnímu konsensu a bylo v podstatě v souladu s naším odhadem (2,0 % m/m). Poprvé v letošním roce tak růst cen v průmyslu nepřekonal očekávání analytiků. Za květnovou cenovou dynamikou opět stály zejména položky ovlivněné válkou na Ukrajině: nejrychleji rostly ceny v odvětví koksu a rafinovaných ropných produktů, dále v těžebním (+4,3 %) a kovodělném (+3,9 %) průmyslu či v potravinářském průmyslu (+3,4 %). Naopak v odvětví elektřiny, plynu a páry ceny klesly (o 3,6 %). Z meziročního pohledu byla patrná další akcelerace, růst cen zrychlil z dubnových 26,6 % na 27,9 % v květnu. Za tímto číslem stojí zejména energie, jejichž ceny jsou meziročně o 53,9 % výše. Pokud bychom růst cen průmyslových výrobců o ceny energií očistily, činil by jejich vzestup 19,4 %.

Růst cen pokračuje i ve stavebnictví, kde se ceny prací zvedly během května o 1,1 %, ceny stavebních materiálů pak o 3,0 %. Z meziročního pohledu tempo zvyšování cen u stavebních prací zrychlilo z dubnových 12,9 % na 13,5 %; materiál pro stavebníky pak v květnu meziročně zdražil o 26,5 % z dubnových 25,2 %.

A nakonec i ve službách se v květnu ceny zvedly, a to o 0,3 % m/m. Důvodem jsou zejména vyšší ceny za skladování a podpůrné služby v dopravě (o 1,7 %) a za služby v pozemní dopravě (o 1,1 %). Za poslední rok se tak ceny ve službách zvedly o 5,8 %, když v dubnu to bylo 5,5 %.

Celkově ceny v primárních okruzích ukazují na přetrvávající silné inflační tlaky, které se producentům daří přenášet na koncové spotřebitele, což se pak promítá ve vysoké spotřebitelské inflaci. Dnešní data představují další proinflační faktor pro rozhodování bankovní rady ČNB o nastavení měnové politiky v příštím týdnu. Očekáváme zvýšení klíčové sazby o celý procentní bod s rizikem, že to může být ještě více.

Zdroj informací

Jan Vejmělek, Hlavní ekonom, Vedoucí odboru Ekonomický a strategický výzkum, Komerční banka

Datum

16. června 2022

Sociální sítě NejBusiness.cz

Doporučujeme

Přihlášení

Přihlášení
E-mail:
Heslo:

Reklama

Page generated in 1.1788 seconds.
Redakční systém teal.cz naprogramoval Vítězslav Dostál