Jana Steckerová: Fed ve středu zvýší úrokové sazby o dalších 50 bb

Jana Steckerová: Fed ve středu zvýší úrokové sazby o dalších 50 bb

Americká centrální banka na svém středečním zasedání zvýší úrokové sazby o dalších 50 bazických bodů. Stejný krok očekáváme v červenci. Fed zároveň zveřejní i medián výhledu vývoje úrokových sazeb. Ten se pravděpodobně pro dlouhodobý horizont přehoupne přes 3 %. Trh je v očekáváních stále výrazně agresivnější, když v horizontu jednoho roku vidí klíčovou sazbu poblíž 4 %. My předpokládáme, že k utažení měnových podmínek výrazně přispěje i omezování bilanční sumy, takže zvyšování úrokových sazeb nakonec nebude muset být tak agresivní.

Inflace v USA za květen opět překvapila vyšším tempem. V meziročním vyjádření dosáhla 8,6 %, zatímco trh počítal s 8,3 %. Oproti dubnu navíc růst cen zrychlil z 0,3 % na 1 % m/m. Podle našich odhadů se sice již nachází na svém vrcholu, klesat bude ale jen velmi neochotně. Americká centrální banka tak zítra s největší pravděpodobností přistoupí k dalšímu 50bodovému utažení měnových podmínek a posune tak klíčovou sazbu na 1,25-1,50 %. Další krok ve stejném rozsahu očekáváme v červenci a pravděpodobně i v září. Na říjnovém a prosincovém zasedání předpokládáme 25bodová zvýšení. Svého vrcholu by sazby měly podle naší prognózy dosáhnout v Q1 23.

Kromě nového nastavení klíčové úrokové sazby bude pozornost trhů směřovat i na medián očekávaného vývoje úrokových sazeb Fedu. Ten se pravděpodobně výrazně posune směrem nahoru – pro konec letošního roku předpokládáme, že vzroste z březnových 1,9 % na 2,6 % a pro konec roku 2023 z 2,88 % na 3,1 %, což by měla být zároveň i dlouhodobá konečná sazba.

Vývoj zahraničních sazeb ovlivňuje i výnosy v ČR. Tuzemské tržní úrokové sazby zažily během posledních měsíců v návaznosti na překvapivě výrazné inflační tlaky u nás i v zahraničí další nárůst napříč splatnostmi. Celá křivka tržních úrokových sazeb tak nadále zůstala výrazně invertovaná. S tím, jak se pravděpodobně blíží vrchol domácích měnově-politických sazeb a postupně začnou odeznívat zvýšená inflační očekávání, by se však měl brzy vyčerpat také potenciál pro nárůst tržních sazeb. Ty jsou tak podle nás blízko svému vrcholu a zejména kratší konec křivky se může brzy začít postupně snižovat, a to s vidinou zahájení návratu sazeb ČNB zpět k neutrálním úrovním v průběhu příštího roku a zpomalení letošního tempa růstu ekonomiky.

Zdroj informací

Jana Steckerová, Ekonomický a strategický výzkum, Komerční banka, a.s.

Datum

14. června 2022

Sociální sítě NejBusiness.cz

Doporučujeme

Přihlášení

Přihlášení
E-mail:
Heslo:

Reklama

Page generated in 1.1682 seconds.
Redakční systém teal.cz naprogramoval Vítězslav Dostál