Martin Gürtler: Úrokové sazby strmě rostou, akcie naopak padají

Martin Gürtler: Úrokové sazby strmě rostou, akcie naopak padají

Na finančních trzích dnes pokračovala vlna výprodejů. Ta začala v druhé polovině minulého týdne po jestřábím vyznění posledního zasedání ECB a překvapivě vysoké inflaci v USA. Trhy tak na obou stranách Atlantiku pro druhou polovinu letošního roku očekávají poměrně výrazné utažení měnové politiky. Výnos na dvouletém americkém dluhopisu se aktuálně pohybuje poblíž 3,20 %, v delším horizontu se pak nedostane pod 3,25 %. Jen od pátečního odpoledne výnos amerického dluhopisu se splatností 10 let vzrostl o 20 bb. Tržní sazby se tak v USA pohybují na více než desetiletých maximech. Ruku v ruce s tím však rostou také obavy investorů o výkon ekonomik.

Na to doplácí zejména akcie. Americký index S&P 500 od čtvrtka ztratil přibližně 200 bodů a akciové tituly klesaly i v průběhu dnešního evropského obchodování (asi o 2 %). Nepatrný pokles cen byl vidět rovněž na komoditních trzích. Ropa Brent se tak dnes obchodovala kolem 120 USD/barel, což je oproti vrcholům z minulého týdne asi o 3 % méně. Nárůst globálních úrokových sazeb a překvapení v podobě vyšší květnové inflace (více k tomu zde https://bit.ly/3990FwC) vedl zároveň ke strmému růstu korunových sazeb. Aktuálně již finanční trh pro blížící se červnové zasedání očekává zvýšení repo sazby o 125 bb. My si myslíme, že to bude 100 bb, rizika však vidíme právě na straně ještě vyššího nárůst. Koruna i přes růst tržních sazeb nepatrně oslabila, a to zřejmě pod tlakem nadále oslabujícího eura vůči dolaru.

ČNB je však pravděpodobně stále na trhu, když výprodej na zbylých středoevropských měnách byl mnohem silnější. Z hlediska makroekonomických dat dnešek nepřinesl nic nového.

Zdroj informací

Martin Gürtler, Economist, Investment Banking, Komerční banka, a.s.

Datum

13. června 2022

Sociální sítě NejBusiness.cz

Doporučujeme

Přihlášení

Přihlášení
E-mail:
Heslo:

Reklama

Page generated in 1.2074 seconds.
Redakční systém teal.cz naprogramoval Vítězslav Dostál