Jana Steckerová: Růst HDP v eurozóně bude revidován výrazně směrem nahoru

Jana Steckerová: Růst HDP v eurozóně bude revidován výrazně směrem nahoru

Růst HDP eurozóny bude zřejmě revidován výrazně směrem nahoru, a to díky později zveřejněný irským statistikám. Z hlediska struktury budou hlavními přispěvateli k růstu čisté exporty, zásoby a zřejmě i investice. Z domácích dat bude zveřejněn květnový podíl nezaměstnaných, který pravděpodobně o jednu desetinu poklesne. Hlavní pozornost bude směřovat na jmenování nových členů bankovní rady, které by mělo proběhnout dnes ve 14:00. Novými členy by se měli stát Jan Frait, Karina Kubelková a Eva Zamrazilová. Končí tak období nejistoty, zároveň ale pravděpodobně začíná i období více holubičí politiky ČNB. V Polsku zasedne k jednacímu stolu tamní centrální banka, která zvedne klíčovou úrokovou sazbu o dalších 75 bb.

Prezident Zeman dnes jmenuje nové členy bankovní rady

V eurozóně bude zveřejněn třetí odhad růstu HDP za Q1. Podle předchozích údajů, ekonomika eurozóny v prvním čtvrtletí roku rostla o 0,3 % q/q a 5,1 % y/y. Vzhledem k mimořádně silnému růstu irské ekonomiky (+10,8 % q/q v Q1 22 po -6,2 % v Q4 21) očekáváme významnou revizi HDP za eurozónu jako celek na 0,6-0,7 % q/q. Z pohledu struktury k růstu zřejmě kladně přispěl čistý export, zásoby a investice, zatímco spotřeba domácností poklesla. Navzdory rekordní inflaci i šoku v podobě války na Ukrajině očekáváme, že ekonomika eurozóny poroste i ve druhém čtvrtletí letošního roku (0,2 % q/q). Napomoci by k tomu měl polštář v podobě úspor domácností, obnovený turistický ruch i uvolnění restrikcí v Číně.

Hlavní domácí událostí by dnes mělo být jmenování třech členů bankovní rady. Těmi by se měli stát Jan Frait, Karina Kubelková a Eva Zamrazilová. Pokud bude mít kurz koruny tendenci oslabovat, předpokládáme, že centrální banka bude zasahovat. Celkově lze očekávat, že nové složení bankovní rady bude více holubičí. Zároveň jmenování nových členů znamená konec nejistoty.

Z domácích dat bude zveřejněn vývoj podílu nezaměstnaných. Ten v květnu pravděpodobně o další desetinku poklesne, a to na 3,2 %. Celkově se ale nezaměstnanost již blíží svému dnu a v závěrečných měsících letošního roku ji čeká obrat k mírným růstům. Na firmy i zákazníky již začínají doléhat vysoké ceny vstupů, což bude nabírání nových zaměstnanců brzdit. Za celý letošní rok očekáváme podíl nezaměstnaných v průměru na 3,3 %, v příštím roce pak na 3,5 %. K jednacímu stolu dnes zasedne polská centrální banka. Ta podle našeho odhadu zvýší úrokové sazby o dalších 75 bb na 6,0 %.

Lepší data koruně náladu nezpravila

Kurz koruny se včera pohyboval v úzkém pásmu 24,72-24,74 CZK/EUR. Z domácích dat byly zveřejněny dubnové maloobchodní tržby a průměrná reálná mzda za Q1. Obě statistiky dopadly o něco lépe, než trh očekával. Na posílení kurzu koruny to ale nestačilo. Maloobchodní tržby meziměsíčně vzrostly překvapivě o 0,1 %, když domácnosti více utrácely za potraviny i nepotravinářské zboží. Poklesly pouze prodeje pohonných hmot. Reálné mzdy naopak propadly do záporu o něco méně, než trh očekával.

Vývoj v regionu byl včera nejednotný. Maďarský forint 0,4 % ztratil (na 389 HUF/EUR), polský zlotý si naopak 0,2 % připsal (na 4,57 PLN/EUR). Společná evropská měna včera mírně ztrácela. V odpoledních hodinách se kurz obchodoval kolem úrovní 1,067 USD/EUR, tedy na úrovních o 0,2 %, než předchozí den. Výraznější impulz by do obchodování mohlo přinést až čtvrteční zasedání evropské centrální banky.

Zdroj informací

Jana Steckerová, Ekonomický a strategický výzkum, Komerční banka, a.s.

Datum

8. června 2022

Sociální sítě NejBusiness.cz

Doporučujeme

Přihlášení

Přihlášení
E-mail:
Heslo:

Reklama

Page generated in 1.2257 seconds.
Redakční systém teal.cz naprogramoval Vítězslav Dostál